CALCEOLARIA

CALCEOLARIA- Calceolaria 

CALCEOLARIA- Calceolaria. Familia Scrophulariaceae.
Aspect: erbaceu. Perioada de inflorire:vara
Expunere penumbra.

Sunt plante anuale, bienale sau perene, originare din America centrala si de sud. Speciile bienale sau perene infloresc la un an dupa ce au fost semanate si trebuie scoase dupa inflorire. Speciile anuale sunt vandute in stare adulta, inflorite si nu rezista decat cateva luni. Calceolaria are frunze mari si late ce pot ajunge pana la 20 cm, frunze ce cresc la baza plantei. Florile pot avea culoare variabila de la toate tonalitatie de rosu, portocaliu sau galben. Deseori au punctulete sau pete intr-o nuanta contrastanta.

Cultivarea

Iarna plantele tinere nu suporta temperaturi mai mici de 7 grade Celsius. In februarie se planteaza definitiv in ghivece avand asigurat un aer proaspat si o temperatura maxima in jur de 13 grade Celsius. Dupa vestejire taiati florile.

Udarea

Primavara si vara se va efectua doar cand suprafata solului incepe sa se usuce, compostul nu trebuie sa fie nici uscat complet dar nici prea ud. Administrati un ingrasamant lichid odata la 15 zile.Au nevoie de o umiditate constanta pentru a le favoriza cresterea si dezvoltarea florilor. Iarna plantele tinere vor fi udate atat cat solul sa fie umed.

Reproducerea

Se inmulteste prin seminte in lunile martie sau iunie in rasadnita. Ca amplasare se va aseza pe un pervaz cald sau intr-o lada mare rece. Dupa semanarea uniforma a semintelor lada se va acoperi cu un ziar, fiind astfel tinute la intuneric pana incoltesc. Compostul se va mentine umed si, in momentul in care apar plantulele, se va indeparta ziarul. Cand au ajuns destul de mari se va transfera fiecare planta in cate un vas de 7-10 cm diametru si un sol fertil.

Pericole si precautii:

Evitati vestejirea plantei prin mentinerea compostului mereu umed si prin pulverizarea apei pe planta sau prin asezarea ghiveciului pe o tava plina cu apa si pietris.
Afidele sunt cele mai mari dusmani ai calceolariei. Se vor elimina de indata ce apar prin folosirea unui insecticid altfel vor prolifera foarte rapid.

Specii si soiuri:

Calceolaria crenatiflora este specia din care s-au obtinut multi hibrizi cunoscuti gen Calceolaria x herbeohybrida, plante ramificate, inalte de 30-60 cm cu frunze subtiri, ovale, usor pieloase si cu flori ce pot varia de la galben la portocaliu, de la roz la rosu si caramiziu. O alta varietate cunoscuta este si "Grandiflora" care are flori mari galbene sau rosii ce sunt adesea patate cu rosu inchis sau maron.

Calceolaria multiflora nana este o specie cu frunze subtiri, cu marginea dintata si numeroase flori galben portocalii sau rosii la extremitatea ramurilor.

Calceolaria polyrrhiza este o specie originara din Chile si Argentina care formeaza pernute inalte de 5-6 cm ce se acopera in timpul verii de flori galbene si rosii.  

-
 

Articole asemănătoare

  • Calceolaria

    Genul cuprinde peste 300 de specii diferite, erbacee sau lemnoase, perene, anuale, bisanuale. Dintre ele C. hybrida este cea mai interesanta, fiind foarte decorativa prin forma bizara a florilor si coloritul variat al acestora, pe nuante de roz, rosu sau galben, adesea tigrate, cu puncte sau pete mai inchise la culoare. Florile bilabiate au labiul inferior foarte dezvoltat, de forma unei pungi sau umflaturi.


Warning: fopen(cache/6f6ad2fc3886cdc096405606314e1cc4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139