Canna

canna

 

Familie: Cannaceae

 

Descriere:

Floare perena care poate ajunge pana la 1m.

 

Luminozitate:

Prefera soarele, dar cresc bine si in zone cu umbra partiala.

 

Umiditate:

Prefera pamantul umed, nisipos, bine drenat; pot fi crescute in pamant obisnuit, dar trebuie udate regulat, mai ales pe perioada de vara.

 

Ingrijire:

Canna este o planta viguroasa care nu are nevoie de conditii deosebite pentru a creste. Afara se planteaza cel tarziu pana in mai, la 60-90 cm distanta. Dupa plantare aveti grija ca pamantul sa fie umed, dar aveti grija la surplusul de apa. Cand floarea se dezvolta o puteti uda mai des, si este recomandat sa adaugati in ghiveci un strat de ingrasamant care sa mentina mediul umed in jurul radaciniilor si sa previna cresterea buruienilor.

 

canna 2  

canna3

 

Daca planta dumneavoastra este in gradina, ea trebuie scoasa pe perioada de iarna. Nu asteptati pana cand pamantul incepe sa inghete. Lasati cat mai mult pamant in jurul radacinilor, dar aveti grija ca acesta sa fie putin umed. Daca pamantul este prea ud, lasati radacina sa se usuce cateva zile, dupa care o puteti pune intr-o punga de plastic. E de preferat sa folositi o punga de plastic transparenta ca sa puteti vedea evolutia radacinii fara sa fie nevoie sa o deschideti. Depozitati pungile cu radacini intr-un loc racoros, dar in care canna sa nu inghete (o temperature de 10C e perfecta).

 

Daca cresteti canna in ghiveci, puneti-le in casa intr-o zona luminata, cel mai bine la o fereastra orientate spre sud, unde vor continua sa creasca si sa infloreasca. Pe timpul lunilor de iarna se uda rar si se trateaza cu foarte putin fertilizator.

canna4

 

Inmultire:

1. Cea mai usoara modalitate de inmultire a acestei plante este prin divizarea rizomilor, primavara. Portiunile taiate trebuie sa aiba cel putin un ochi de inmugurire. Se planteaza in ghivece si se tin in sera pana se prind, dupa care pot fi transplantate afara, vara.

2. Prin seminte, care dupa ce sunt culese, trebuie lasate in apa calda timp de 24 de ore. Se seamana in februarie-martie in sera, la temperatura de 20C. Fiecare samanta trebuie pusa in cate un ghiveci, la 2-5 cm adancime, iar in 3-9 saptamani ele vor incolti. Plantele nou crescute trebuie tinute in sera cel putin in prima iarna, dupa care pot fi plantate la sfarsitul primaverii - inceputul verii in locul in care vor ramane permanent.

 

Lavinia Rorich
copyright Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Nelipsitele petunii

    Plantele de bordura nu trebuie sa lipseasca din gradina. Din primavara pana toamna tarziu le intalnim peste tot, in parcuri sau pe aleile dintre blocuri.

  • Plante cu inflorire de sezon

    Cu siguranta cei care detin in proprietate o gradina, oricat de mica, se bucura multe luni din an de beneficiile unei oaze de verdeata. E foarte adevarat ca trebuie sa si depuna ceva eforturi pentru a se bucura de o gradina frumoasa.

  • Alegeri potrivite pentru brazde cu flori

    In functie de specii si varietati, dar mai ales de momentul semanarii sau plantarii acestora si al modului de ingrijire, putem beneficia de frumusetea si parfumul florilor timp de 2-3 luni sau chiar 2 anotimpuri.

  • Flori de vara cu bulbi

    Va oferim o lista succinta de flori cu bulbi, tuberculi sau rizomi care merita sa fie plantate in gradina dumneavoastra.

  • Cele mai indragite flori de gradina in 2007

    Daca vreti plante care sa reziste la temperaturi mari si sa infloreasca minunat atunci va puteti orienta catre Agastache cana, dalii, lavanda, echinaceea sau muscate.


Warning: fopen(cache/6e5330812c16b8222b5760290d002afe) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139