Cartofii albi Impala

Cu siguranta mai putin cunoscuti pentru numele soiului, acesti cartofi albi sunt foarte apreciati de cultivatori si cumparatori in egala masura pentru calitatile lor. Originari din Olanda si ulterior adoptati in numeroase tari din toata lumea, Impala au o productie anuala buna spre foarte buna (in functie de regiune si vreme puteti avea chiar doua recolte in anumiti ani), suporta bine perioadele secetoase, au o rezistenta nativa ridicata la boli si daunatori, iar cartofii sunt medii spre mari, coaja este subtire, miezul alb galbui este tare, cu gust placut, versatil, usor de adaptat mai multor retete si specialitati culinare locale.

Cartof alb de masa ce poate fi plantat pe suprafete mici sau in culturi intensive, Impala este o varietate ce prefera un pamant fertil, cu drenare buna, ideal putin afanat, si este un soi care va avea nevoie de umiditate constanta, fiind de evitat excesele. Prefera locurile unde sa aiba mult soare (se va dezvolta mai repede si mai bine astfel), pamantul trebuie curatat in prealabil si frecvent ulterior de buruieni, iar cultivatorii cu experienta recomanda ca inainte de plantare sa se fertilizeze solul cu ingrasaminte naturale, organice. Se va planta din aprilie pana in luna mai, iar la maturitate tufele de cartofi Impala pot sa atinga 70-75 de cm inaltime. Se lasa un spatiu de 50-60 de cm distanta intre cartofi si daca vor avea suficient soare vor putea fi recoltati in 70 pana la 75 de zile.

Cartofii Impala ii atrag pe cultivatori pentru ca sunt un soi de dimensiuni relativ mari, forma ovala, aspect comercial, sunt buni pentru supe, pireuri, salata de cartofi pentru ca isi pastreaza bine consistenta si culoarea dupa se sunt fierti sau copti. Gustul este placut, usor dulceag.

Foto: all.biz

Articole asemănătoare

 • Cartofii King Edward

  Soi de cartofi albi medii spre mari, fainosi, recomandati pentru copt, piure dar si pentru cartofi prajiti, King Edward este una dintre cele mai intalnite varietati in Marea Britanie, unde s-a impus de peste un secol ca o alegere excelenta pentru suprafete medii si mari.

 • Cartofii in medicina naturista

  Deliciosi in bucatarie, unde stau la baza multor retete foarte populare (si nu doar sub forma de cartofi prajiti), usor de gasit si satiosi, cartofii pot fi folositi si pentru a trata sau preveni o gama larga de afectiuni.

 • Cartofii Fleur Bleue

  Un soi frumos si mai ales gustos de cartofi mov, mai putin intalniti in arta culinara autohtona dar incepand sa castige teren, in special dupa ce s-a constatat ca au de cateva ori mai multi antioxidanti decat cartofii clasici.

 • Smoothie cu struguri albi

  Un smoothie cu multa vitamina C, in care gustul principal este cel vegetal, proaspat, plin de energie, combinat cu cel dulceag de struguri albi.

 • Reteta italiana de ciorba de cartofi albi cu mazare si busuioc

  Incercati sa preparati reteta italiana de ciorba de cartofi albi cu mazare si busuioc, o ciorba numai buna pentru vremea rece.


Warning: fopen(cache/46a60edd664da7b76a1aff577e7e79ca) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139