Cartofii dulci, sanatosi pentru organism

 

 Cartoful dulce, Sweet Potato, Yam ori Ipomoea Batatas in limba latina, este o planta in forma de inima.

Culoarea tuberculilor variaza de la violet sau rosu la galben pal sau alb, in functie de varietate, tip de sol, clima si mineralele continute de sol.

Cei care au o culoare rosie au pulpa uscata, iar cei albi sau galbeni au pulpa suculenta. Soiul rosu are o aroma caracteristica ce se accentueaza pe masura ce cartofii fierb.

Aroma acestora este mai puternica cu atat mai mult cu cat culoarea acestor cartofi este mai rosiatica sau portocalie.

Beneficii in nutritie:

- imunitate - deoarece sunt foarte bogati in beta-caroten. Acesta este considerat un antioxidant foarte bun;

- tratarea inflamatiilor interne si externe, datorita continutului de beta-caroten, vitamina C si magneziu;

-sunt eficienti in tratarea congestiei (aflux excesiv de sange intr-o parte a corpului) nasului, a bronhiilor si a plamanilor;

- bronsita este vindecata datorita concentratiei de vitamina C, fier si alte elemente nutritive;

- trateaza artrita sau astmul;

- ajuta la imbunatatirea digestiei datorita continutului ridicat de fibre;

- reduc durerea si inflamatia ulcerului;

Cartofii dulci sunt usor de digerat deoarece acestia contin mare parte doar amidon. De asemenea, au un efect calmant pentru stomac si intestine.

Beta-carotenul este un antioxidant si un anti-cancerigen foarte bun, acesta fiind responsabil si pentru culoarea cojilor de cartof dulce.

Beta-carotenul impreuna cu vitamina C sunt benefice pentru tratarea mai multor tipuri de cancer, in special cancerul de colon, intestine, rinichi si alte organe.

Fibra din cartofii dulci ajuta la retinerea apei, mentinand astfel echilibrat nivelul apei din organism.

Sunt recomandati pentru pastrarea sanatatii, ingrijirea arterelor si venelor.

Concentratia mare de beta-caroten si fosfor este excelenta si pentru sanatatea oculara si cardiaca.

Articole asemănătoare

  • Salata de cartofi dulci

    Prea putin folositi, desi sunt plini de vitamine (mai ales A si betacaroten, dar si complexul de vitamine B), fibre si proteine, cu un gust placut si aparte, cartofii dulci stau in aceasta reteta la baza unei salate de toamna, ce poate fi servita ca garnitura sau gustare.

  • Smochinele, fructe recomandate in luna noiembrie

    Smochinele sunt fructe exotice gustoase cu multe proprietati benefice pentru organism. Chinezii foloseau smochinele in prepararea supelor medicinale. Hinduistii considerau smochinul sacru, fiind folosit in medicina ayurvedica.

  • Principiile de baza ale dietei Paleo

    Este limpede, nu toate produsele din magazine sunt deopotriva aratoase si sanatoase pentru organism. Ba chiar dupa o analiza succinta s-ar putea conchide ca pentru omul modern nu mai conteaza ce, cat sau cand mananca, si ca in secolul vitezei totul se rezuma la

  • Fructarianismul - un stil alimentar controversat

    Fructele sunt intotdeauna binevenite in alimentatia zilnica, fiind gustoase si deosebit de hranitoare pentru organism. Dar cine s-ar fi gandit ca pot sta chiar la baza unui stil de viata?

  • Preveniti osteoporoza prin dieta

    Prevenirea ospteoporozei presupune identificarea factorilor de risc si stabilirea unui strategii eficiente in urma careia sa ne mentinem sanatosi pentru cat mai mult timp.


Warning: fopen(cache/251e69588bb43328e041f272d45d343c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139