Cat de periculoasa sunt chimicalele din alimente?

Anumite etichete de pe ambalajul alimentelor sunt inscriptionate cu o serie de formule si denumiri chimice sau multe E-uri, carora le este alaturata un numar, incat nu mai intelegem ce acumulam de fapt prin consumul respectivului aliment.

Bineinteles ca toate substantele acestea sunt introduse in mod legal si cu acordul organizatiilor competente, insa totusi exista aceasta tendinta de a ne pune fel si fel de intrebari si sa devenim sceptici in ceea ce priveste calitatea produsului.

De ce avem nevoie de chimie cand este vorba de alimente?

Aceasta intrebarea si-o pun probabil toti consumatorii. Daca pe de-o parte am intreba un bucatar, raspunsul acestuia ar veni vehement si ar spune cu siguranta ca in bucataria lui nu are nevoie de nicio substanta chimica. Daca privim lucrurile din perspectiva industriei alimentare, producerea alimentelor este de neinchipuit fara suplimente alimentare. Astfel folosul acestora nu il avantajeaza pe consumator, ci bineinteles pe producator.

Conservantii permit o indelunga depozitare a produselor alimentare, aromele confera un gust aparent mai bun, colorantii au grija ca produsele sa fie colorate, stralucitoare si foarte atractive pentru cumparator. Alte componente ale suplimentelor chimice se adauga pentru ca simplifica si optimizeaza procesul de productie.

Lista substantelor artificiale poate continua. Exista ttusi substante care nu ajuta, din contra, car sunt complet nesanatoase. Spre exemplu, indulcitorul foarte criticat, Aspartamul, se regaseste atat in produsele pentru persoanele cu diabet, cat si in alte alimente.

Astfel ne putem pune pe drept cuvant intrebarea: Incotro ne indreptam? Ce se va intampla daca in listele cu ingrediente de pe produsele alimentare predominante sunt substantele chimice?

Sursa foto

A.V.

Articole asemănătoare

  • Cate calorii ai in farfurie?

    Caloria este o unitate de masura pentru energia din alimente. Tinand evidenta caloriilor care ajung in organism si a celor risipite in procesul de ardere, nutritionistii pot schita cu precizie chirurgicala dieta ideala a unei persoane care nu doreste sa se ingrase sau vrea sa slabeasca.

  • Continutul de fosfor din alimente

    Fosforul este o substanta foarte importanta, care este extrasa de catre organismul nostru din alimentele consumate.

  • Capsune cu spanac si Feta

    Exista o multime de campanii care incurajeaza alimentatia sanatoasa, produsele naturale, asa numitele produse BIO. Acest lucru este imbucurator, deoarece vedem si auzim in jurul nostru persoane bolnave, boli care odinioara erau rare, acum par a fi ceva “normal”, iar asta cauzate in mare parte de chimicalele din alimente.

  • De ce este sanatos sa consumam fructe ?

    Fructele se numara printre alimentele cele mai delicioase de pe Pamant si spre deosebire de altele sunt produse in mod natural pentru a fi consumate.

  • Cat de sanatoasa este dulceata?

    Cine nu isi aminteste cu drag de anii copilariei, cand savuram la micul dejun dulceata noastra preferata facuta de bunica ? Anii trec si responsabilitatile ajung si in seama noastra, parintii fiind acum cei in masura sa aduca zambetul pe buzele celor mici.


Warning: fopen(cache/5975c1538e57a956ac14f6e048530ca4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139