Cat de sanatoase sunt ouale de gaina?

 

Foto: traderscity.com

 

 Ouale de gaina fac parte din categoria celor mai utilizate produse de provenienta animala din lume. Fie ca sunt consumate prajite, fierte, omleta sau in componenta a diferite retete, acestea determina alaturi de celelalte alimente sanatatea organismului uman.

 

In comparatie cu ouale provenite de la alte specii de pasari cum sunt bibilicile, ratele sau curcile, cele de gaina prezinta un risc mai scazut de infestare cu Salmonella, motiv pentru care sunt cele mai recomandate consumului pe scara larga si comercializarii.

 

Cele mai importante elemente pe care le furnizeaza sunt proteinele (aminoacizi, albumine si globuline). Valoarea energetica a acestora se ridica la  155 kcal/ 100g si este capabila sa intretina un bun randament persoanelor ce desfasoara activitati fizice solicitante. Persoanele sedentare de asemenea au nevoie de proteine insa nu in aceleasi cantitati ca cele dintai.

 

Dintre cele 20 de tipuri de aminoacizi, opt dintre acestia sunt considerati ca fiind extrem de importanti deoarece nu pot fi sintetizati in mod natural de organism. Ouale de gaina sunt printre putinele alimente care concentreaza toti aminoacizii indispensabili.

 

De asemenea, acestea sunt bogate si in carotenoizi,  pigmenti antioxidanti intalniti preponderent  in lumea vegetala (la spanac si broccoli), dintre care amintim luteina si zeaxanthina. S-a descoperit ca acesti carotenoizi se fixeaza in zona retinei oferind protectie impotriva razelor ultraviolete vatamatoare si scad riscul producerii cataractei cu pana la 20 %.

 

La intrebarea "Sunt ouale de gaina o sursa de colesterol?" majoritatea oamenilor se grabeste sa raspunda afirmativ, nestiind ca dovezile medicale de ultima ora indica contrariul.

 

Conform specialistilor, nivelul colesterolului din sange creste mai degraba in urma consumului de faina rafinata, zahar si grasimi decat in urma consumului de oua. Mai mult decat atat, acestea din urma pot ajuta, datorita continutului lor de lecitina, la reducerea colesterolului "rau" din sange.

 

Ouale de gaina mai contin carbohidrati, vitamine (complexul B si liposolubilele A, D, E) si minerale precum sunt: fosforul, calciul, magneziul, zincul, sodiul si altele.

 

In final trebuie sa mentionam ca nu toate produsele de acest tip au aceeasi valoare nutritionala. Medicii ne atentioneaza ca  ouale provenite din crescatorii pot contine adesea antibiotice sau diferiti contaminanti chimici daunatori. In schimb ne sunt recomandate cele procurate de la tara care provin de la gaini hranite corespunzator si traite in conditii de igiena satisfacatoare.

Articole asemănătoare

  • Ce trebuie sa stim despre productia alimentelor de baza

    Din nefericire in ziua de astazi ne pandesc foarte multe boli extrem de grave, care se formeaza din cauza chimicalelor injectate in alimente. Paradoxal aceste alimente sunt mai accesibile bugetului multora dintre noi, pe cand alimentele BIO, deci cu alte cuvinte cele sanatoase, sunt mult mai scumpe nu la indemana oricui.

  • Povesti hazlii din istoria rosiilor

    Rosiile au o istorie interesanta. Se numara printre alimentele sanatoase pe care ar trebui sa le consumam cat de des putem, alaturi de cartofi sau vinete. Am putea sa consideram rosiile ca facand parte din categoria fructelor, nu a legumelor.

  • Ciuperci la cuptor cu sos de usturoi si rosii

    Reteta de ciuperci la cuptor cu sos de usturoi si rosii este o reteta pe cat de simpla, pe atat de gustoasa. Ciupercile constituie o sursa bogata de vitamine si antioxidanti, fiind utilizate si in curele de slabire.

  • Cat de sanatoasa este dulceata?

    Cine nu isi aminteste cu drag de anii copilariei, cand savuram la micul dejun dulceata noastra preferata facuta de bunica ? Anii trec si responsabilitatile ajung si in seama noastra, parintii fiind acum cei in masura sa aduca zambetul pe buzele celor mici.

  • Testati-va cunostiintele cu privire la alimentatie!

    Cat de bine cunoasteti tema vasta a alimentatiei sanatoase? Noi va ajutam sa va testati cunostiintele prin! Aspundeti la intrebarile de mai jos si poate veti avea ocazia sa invatati ceva nou!


Warning: fopen(cache/61af2a8f87c700a4dcd21aadcd168350) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139