Ce trebuie sa stim despre productia alimentelor de baza

Din nefericire in ziua de astazi ne pandesc foarte multe boli extrem de grave, care se formeaza din cauza chimicalelor injectate in alimente. Paradoxal aceste alimente sunt mai accesibile bugetului multora dintre noi, pe cand alimentele BIO, deci cu alte cuvinte cele sanatoase, sunt mult mai scumpe nu la indemana oricui. Iata ce ar trebui sa stim despre provenineta alimentelor de baza pentru organismul nostru.

Untul si branza

Pentru a produce 1 kg de branza este nevoie de pana la 10 l lapte. Vacile sunt animale rumegatoare care emit o cantitate de gaz metan deloc neglijabila. Acesta dauneaza mediului inconjurator de 23 de ori mai mult fata de dioxidul de carbon. Volumul acestor gaze au efect de sera, iar in Marea Britanie fermierii au inceput sa hraneasca aceste animale cu seminte de in in loc de iarba, tocmai pentru a proteja atmosfera. Sigur, lucrurile nu trebuie duse la extrem.

Acest lucru s-a intamplat dintotdeauna, insa a fost descoperit mai de curand. Efectul de sera nu este cauzat doar de "problema" vacutelor de la care primim atatea produse sanatoase, ci de la multi alti factori, precum numarul mare de autovehicole, fabricile, insa si incercarea de a industrializa agricultura.
 
Pentru ca laptele sa fie gras, vacutele pasc cea mai buna si cea  mai proaspata iarba. Cu cat este mai gras produsul, cu atat mai mare trebuie sa fie cantitatea de lapte necesara. Acest lucru nu inseamna sa renuntam la consumul de produse lactate pentru a proteja natura, ci ca putem opta pentru sortimentele cu un continut foarte mic de grasime.

Ouale

Gainile sunt crescute in mai multe moduri, tocmai pentru ca productia de oua sa sporeasca si sa fie diversificata. Cresterea lor in conditii ecologice presupune desigur aerul curat, mediu si lumina naturala. Pe langa acestea gainile sunt hranite cu mancare ecologica. Astfel este exclus faptul ca ouale sau carnea sa ne puna in pericol sanatatea. De obicei fiacara ambalaj in care sunt tinute ouale are o informatie sau un cod care reprezinta modul in care au fost crescute acestea.

Pestele

Pestele este un aliment foarte sanatos, de aceea este si recomandat sa mancam cel putin de doua ori pe saptamana preparate din fructe de mare si nu numai. Trebuie sa avem insa grija ce specii de peste alegem, deoarece unele sunt in pericol de disparitie din cauza braconajului piscicol si nu numai. Ca sa fim siguri ca alegerea este potrivita, cel mai indicat ar fi sa consumam crap, cod, hering sau macrou.

Carnea

“Ecologic” nu inseamna automat “vegetal”. Insa totusi, in cazul consumului de carne este valabila urmatoarea “regula de aur”: mai putin inseamna mai mult. Daca vom consuma de aproximativ 2 ori pe saptamana carne de cea mai buna calitate vom avea grija de sanatatea noastra, dar si de protejarea mediului inconjurator. Cresterea animalelor cauzeaza, conform cercetatorilor, in jur de o cincime din efectul de sera extrem de daunator. Cifrele cele mai mari sunt in sondajele intocmite pe baza carnii de bovina.

Totusi ceea ce ar fi bine sa luam in calcul este eticheta care dovedeste ca acel animal a fost crescut in conditii optime, chiar daca trebuie sa scoatem mai multi bani din buzunar pentru acest lucru. Totusi nu trebuie sa uitam: sanatatea este cel mai de pret bun pe care-l avem!

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Ce trebuie sa stim despre cura de detoxifiere din toamna

    Toamna si-a intrat in drepturi, venind cu bogatia de fructe si legume proaspete, dar si cu “alaiul” de virusuri si depresii. Pentru a face fata fluctuatiilor de temperatura, frigului, umezelii si infectiilor respiratorii specifice acestui sezon¸ organismul nostru are nevoie de o cura de detoxifiere.

  • Echinacea. Ce trebuie sa stim despre planta?

    Echinacea purpurea este o planta perena folosita ca remediu in medicina traditionala de sute de ani. Numita de pieile rosii “radacina sarpelui”, ea a continuat sa fie utilizata in stiinta medicala moderna, ca urmare a proprietatilor sale antibiotice si antivirale bogate.

  • Ce trebuie sa stim despre fructoza?

    Afirmatia, conform careia zaharul din fructe nu este daunator, mai ales atunci cand dorim sa tinem o dieta stricta, este cat se poate de neadevarata

  • Ce trebuie sa stim despre ingrijirea orhideelor?

    Orhideele sunt niste flori minunate, ne incanta mereu cu nuantele lor deosebite, prin bogatia florilor si eleganta pe care o emana

  • Ce trebuie sa stim despre piersici?

    Din cauza temperaturilor scazute din timpul noptii, uneori chiar foarte reci, o recolta buna de piersici nu prea este posibila la noi in tara


Warning: fopen(cache/55c7ad7820b315ae1d047e8958fc75bb) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139