Catusnica – un remediu natural pentru astenia de toamna

Tristetea instalata odata cu venirea toamnei ar putea fi in unele cazuri mai mult decat o simpla stare de spirit trecatoare. De cele mai multe ori, aceasta semnaleaza prezenta bolii cunoscute sub numele de astenie. Pe masura ce zilele devin mai scurte, sistemul imunitar isi pierde rezistenta iar aceasta se rasfrange asupra psihicului. Indata ce starea ta de spirit incepe sa se deterioreze, poti apela cu incredere la alimente si tratamentele usoare care te ajuta la mentinerea bunei dispozitii.

Ca si in cazul altor forme ale depresiei, tratamentul pentru astenie poate apela la fitoterapie. Una dintre plantele care te pot ajuta in cazul asteniei de toamna este catusnica. Pisicile si toate felinele sunt atrase de aceasta planta care are asupra acestora un efect afrodisiac. De aici si numele sub care mai este cunoscuta planta: iarba-matei sau menta-matei.

Catusnica este o planta planta erbacee melifera, cu miros aromatic, inrudita cu menta. Are flori albe, lila sau rosiatice si este cunoscuta pentru proprietatile tonice, excitante. Planta este originara din zona mediteraneana a Europei, dar s-a adaptat foarte repede in Asia, Africa si pe continentul american. 

In scop terapeutic se folosesc si recolteaza partile aeriene ale plantei (fruzele si varfurile inflorite), culese in lunile iunie-septembrie. Catusnica detine un ulei volatil numit nepetalactona, care se gaseste in bulbii microscopici situati pe staminele si pe frunzele plantei. Acest ulei este eliberat atunci cand un animal trece pe langa planta sau cineva ii rupe frunzele. Pentru ca planta sa nu isi piarda calitatile terapeutice, trebuie sa fie folosita ca infuzie, si nu fiarta. Fierberea face ca uleiurile volatile sa se evapore.

Pentru tratarea asteniei, tinctura din catusnica se prepara adaugand 20 de g de planta in 100 de ml de alcool de 70 de grade. Dupa aceasta amestecul se lasa la macerat timp de 8 zile. Ulterior poti lua 20-25 de picaturi de trei ori pe zi.

Catusnica mai poate fi folosita ca tratament si pentru alte probleme medicale cum ar fi: raceli, gripe, gat inflamat, sinuzite si bronsite; pojar, varsat de vant; diaree, crampe abdominale si colici, indigestie.

Sursa foto: sanatate.bzi.ro

I. C.

 

 

Articole asemănătoare

  • Ce putem vindeca folosind ceaiul de musetel

    Ceaiul de musetel pentru un remediu clasic pentru durerile de dinti sau gingii, pentru tratarea aftelor sau a leziunilor superficiale din cavitatea orala. Se bea cate o gura de ceai care se tine pe locul afectat sau se poate aplica o compresa din tifon, imbibata in infuzie, preferabil fara zahar sau miere. In plus improspateaza respiratia si reduce placa bacteriana.

  • Cocktail de toamna cu whiskey si cidru

    Pregatiti repede o bautura pentru serile de toamna, bauta fierbinte, aromata si dulce, cu un whiskey onest si aromat alaturi de cidrul incalzit bine. Si pentru o savoare aparte puteti folosi un cidru de pere.

  • Strugurii Venus

    Varietate de struguri de masa de origine americana cu boabe de marime medie, rotunde, carnoase, fara samburi, gust dulce si note intense de muscat, Venus este de departe unul dintre cele mai bune soiuri pentru desert sau gustare, dar si pentru a fi transformat intr-un suc natural pentru perioada de vara.

  • Decoctul de smochine, un remediu natural pentru bronsite

    Smochinele sunt fructe cunoscute inca din antichitate pentru proprietatile sale remarcabile aduse sanatatii.

  • Sfaturi pentru lunile de toamna

    In timpul lunilor de toamna trebuie sa aveti grija sa respectati cativa pasi simpli pentru a avea o gradina sanatoasa si curata la primavara. Florile va vor multumi pentru grija pe care le-o purtati inflorind placut.


Warning: fopen(cache/a481bdf3fa72b0eaddad348e69c76bdb) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139