Cauzele efectului de sera

 Una dintre cele mai mari probleme cu care s-a confruntat omenirea in ultimii 50 ani a fost incalzirea globala. Efectul de sera este factorul principal ce determina si in prezent acest proces.

 

In mod normal Pamantul ar trebui sa absoarba o parte din energia primita de la Soare iar o alta parte sa o reflecteze in univers. In realitate insa, existenta in atmosfera a anumitor elemente (vapori de apa, dioxid de carbon, metan)  combinata cu efectul stratului de ozon conduc la captarea radiatiilor daunatoare si la supraincalzirea atmosferei prin efectul de sera.

 

Cauzele fenomenului sunt si naturale dar cele mai importante au legatura cu activitatile umane. Umanitatea a progresat tot mai mult pe calea cunoasterii si a tehnologiei insa totodata a devenit in mod involuntar victima propriilor inventii si a abuzurilor savarsite asupra naturii.

 

Interactiunile continue dintre factorii mediului (apa, aer, sol, fauna si vegetatie) pot fi traduse prin schimburi de masa si energie. In unele procese naturale care au loc, rezulta in aer gaze cu efect de sera, precum: oxidul de azot, dioxidul de carbon, metanul, ozonul si vaporii de apa.

 

Defrisarile si arderea in diferite scopuri a materialului lemnos conduc la cresterea cantitatii de dioxid de carbon in atmosfera si la stoparea fotosintezei prin care oxigenul este furnizat organismelor vii. Acest lucru ar fi corectat cu usurinta daca s-ar impaduri macar o parte din zonele afectate, insa experienta acumulata pana in prezent evidentiaza mari disproportii in acest sens.

 

Gazele cu efect de sera de asemenea sunt eliberate prin arderea combustibililor fosili de petrol, carbune si gaze naturale. Acestia au fost folositi din ce in ce mai mult in activitatile industriale care sunt o alta sursa generatoare a efectului de sera. Desi normele europene sunt destul de clare in privinta cantitatilor de gaze nocive admise, multe unitati industriale intarzie sa se conformeze cerintelor. Autoturismele detin un rol important mai ales prin numarul lor care se afla in continua crestere pretutindeni in lume.

 

Chiar daca nu va vine sa credeti, s-a constatat ca pana si unele aparate electrocasnice aparent inofensive (frigiderele) care ne inlesnesc viata contin clorofluorocarburi(CPF), o categorie de gaze cunoscuta pentru generarea aceluiasi efect.

 

Nevoia de resurse a oamenilor a evoluat proportional cu numarul populatiei declansand  criza actuala. Daca nu ne vom implica personal, dupa posibilitatile fiecaruia,  in combaterea poluarii si a efectului de sera, rezultatele se vor rasfrange cu mai multa violenta asupra generatiilor viitoare.

Articole asemănătoare

  • Salata de castraveti in stil asiatic

    O salata de castraveti este racoritoare, savuroasa, plina de prospetime si excelenta mai ales in zilele calduroase, cand satura si hidrateaza. Dar in aceasta versiune altfel banalii castraveti sunt cu totul schimbati datorita sosului dens, pe baza de soia si otet de orez, cu note picante si sarate.

  • Salata de vara cu maioneza, marar si castraveti

    O salata cu gust proaspat, satioasa si usor de preparat, sosul transformand o reteta clasica, previzibila, intr-o surpriza placuta pentru vizitatori sau pentru o gustare de vara.

  • Kiwi detoxifiant cu lapte de cocos si castravete

    Racoritor, gustos, plin de vitamina E si antioxidanti.

  • Fructe sanatoase

    Intr-un mediu tot mai nociv, inconjurati fiind de gaze cu efect de sera, praf si poluare sonora, stresul urca pana la cote maxime fara sa ne dam seama.

  • Incalzirea globala: UE acuza dur SUA si Australia

    Atac dur al comisarului european pentru Mediu, Stavros Dimas, la adresa SUA si Australiei pe tema incalzirii globale. ''Importanta Statelor Unite este deosebita, deoarece emit cam o patrime din gazele cu efect de sera ale lumii...


Warning: fopen(cache/fd801f411bc822771b5d23d7565a9b02) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139