Ce deosebeste vegetarianismul de veganism?

Stiinta alimentatiei, Nutritia, utilizeaza o terminologie simpla dar care nu este lipsita de subtilitati. Deseori persistam in conceptii eronate, asa cum se intampla cand socotim de pilda vegetarianismul echivalentul veganismului. Sa explicam pe intelesul tuturor apropierea si divergentele care exista intre cei doi termeni.

Atat primul cat si celalalt presupun in viziuna generala o alimentatie sanatoasa, bazata pe produse din natura, de unde si denumirea lor.  Vegetarianismul este o dieta, prin urmare poate fi redusa la toate acele alimente si obiceiuri culinare care ne sunt de folos pentru a fi sanatosi. Proteinele care in mod obisnuit ar fi venit de la carne sunt furnizate de soia, fasole, mazare, cereale, nuci, etc., dar si de lapte si oua in formele usoare ale dietei. 

Un studiu a aratat ca dietele vegetariene duc la consumarea unor cantitati mai mici de apa si energie (pentru prepararea mancarurilor), comparativ cu dieta normala, care include carne.

Veganismul este si el o dieta, intr-adevar,  dar si un stil de viata fundamentat pe convingeri morale care vizeaza protectia naturii. Veganismul interzice folosirea a orice fel de produs animal, deopotriva in alimentatie ori in imbracaminte (haine din piele, haine din balna, din matase), accesorii (lumanari, sapunuri cu grasimi animale) etc.

Mierea incalca principiile vegane?

Mierea naturala este unul dintre cele mai sanatoase si apreciate produse. Intrebarea care se poate pune este daca si aceasta incalca principiile vegane. Raspunsul este afirmativ, deoarece in obtinerea ei omul abuzeaza de "munca" harnicelor vietati.

Totusi, in ciuda provocarilor pe care le ridica, veganismul a inceput sa aiba din ce in ce mai multi adepti, iar aceasta mai ales ca promite o scadere in greutate si beneficii pentru organism.
 
Indiferent de calea pe care veti dori sa o incercati, se cere mult pragmatism de la dumneavoastra intrucat marile schimbari din alimentatie pot fi urmate si de lucruri nefavorabile. Multe persoane se simt epuizate dupa ce renunta la produsele din carne fiindca nu reusesc sa asigure necesarul de proteine organismului. 

Sursa foto

I. C.  
  

Articole asemănătoare

  • Strugurii Pinot blanc

    Una dintre cele mai cunoscute si cultivate varietati de strugure alb, folosit intensiv pentru producerea unor vinuri superioare ce in functie de regiune pot fi seci, demiseci sau dulci, Pinot blanc este si un strugure de masa placut, aromat, cu gust dulce.

  • Cocktail cu gin, ceai de menta si ceai verde

    Ceaiul de menta rece este racoritor, sanatos, bun pentru cei mari si cei mici, in timp ce o cana de ceai verde ofera corpului vitamine, antioxidanti si previne un numar impresionant de afectiuni. Insa impreuna, cu un gin aromat, stau la baza unui cocktail surprinzator, cu aroma complexa.

  • Fructe si legume pentru o minte sanatoasa

    Rosiile bine coapte sunt excelente in salate, ca gustare, gatite in diverse moduri, dar cati dintre cei care le mananca de fiecare data cu atata placere stiu ca in tomate se gaseste si un puternic antioxidant, licopenul, ce protejeaza organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi. Iar in timp banalele rosii (le puteti asocia alte legume si eventual putin ulei de masline) nu mentin doar sistemul imunitar si cel digestiv, dar mentin si sanatatea mintii si mai ales memoria sau capacitatea de concentrare.

  • Milady Rose

    Cu o inaltime de circa 25-30 de cm la maturitate si flori mari, rotunde, asemanatoare cu niste sfere de un roz palid, cu o forma si dispunere a petalelor ce ar aminti de mult mai cunoscutele crizanteme, Milady Rose este o varietate de ochiul-boului cu adevarat surprinzatoare.

  • De ce primim martisor de 1 martie?

    Una dintre legendele romanesti spune ca in prima zi a lunii martie, frumoasa Primavara a iesit la marginea padurii si a observant cum, intr-o tufa de porumbari, de sub stratul de zapada, se straduia sa rasara un ghiocel.


Warning: fopen(cache/48072d22e6f15465fa3553e3c817edba) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139