Ceaiuri din plante pentru raceala si gripa

 

ceaiuri 

 

Daca reusiti sa va dati seama de pericolul unei raceli inca din faza de inceput, inainte ca aceasta sa puna stapanire pe organismul dumneavoastra, va va fi mult mai usor sa scapati de ea. Dar cum, din diverse motive, nu toata lumea reuseste sa o stopeze de la primele semne, de multe ori este nevoie si de un drum la cabinetul medicului.

 

Pana a ajunge in cabinetele de specialitate aveti la indemana cateva remedii naturiste, care sa va ajute sa luptati impotriva acestor afectiuni specifice sezonului rece. Cunoscute si uzuale sunt ceaiurile naturale din plante. Acestea trebuie baute ponderat, pe parcursul intregii zile si pe o perioada de minim 4-5 zile. Trebuie sa fie calde, dar nu fierbinti.  Plante cu efecte rapide pozitive in privinta ameliorarii starii de sanatate in cazul racelilor si gripei sunt: teiul si socul (de la care se folosesc florile), busuiocul, sunatoarea, menta (utilizata in starile febrile asociate cu migrenele), macesele, coacazele, coada soricelului (se utilizeaza mai ales florile).

 

Cel mai cunoscut si mai des utilizat ceai, cu efecte sigure si imediate, este cel de flori de tei, cu lamaie si indulcit cu o lingurita de miere de albine. Sucul de lamaie, prin continutul de vitamina C, contribuie in mod eficient la combaterea, dar si la prevenirea racelii, prin crestere rezistentei organismului.


Pentru starile febrile, asociate uneori cu tuse, se recomanda ceaiurile de flori de soc, macese sau ciubotica cucului, ultima planta, prin substantele active continute, avand efect de decongestionare si eliberare a cailor respiratorii.

 

Cimbrul si cimbrisorul sunt iarasi doua plante extrem de benefice in cazul racelilor si gripei. Se folosesc sub forma de ceaiuri si infuzii. Thimolul, substanta activa continuta de cimbrisor, actioneaza ca un antiseptic natural, fiind de ajutor impotriva virusilor.

 

Cand raceala se manifesta cu o tuse puternica primele plante la care trebuie sa ne gandim pentru prepararea ceaiurilor sau infuziilor binefacatoare sunt patlagina, coada soricelului, musetelul, menta, rozmarinul si mugurii de pin.

 

Ca reguli complementare, atunci cand ne tratam cu aceste ceaiuri si infuzii din plante, trebuie sa retinem:

-ceaiurile nu se vor bea nici reci, dar nici fierbinti; vor fi calde atat cat sa le putem suporta;

-se vor folosi proaspete, imediat dupa ce au fost pregatite; substantele active din plante isi pierd efectul la scurt timp dupa preparare;

-nu se vor bea mai mult de 3 cani de ceai pe zi, iar cura/tratamentul cu ceaiuri nu va dura mai mult de 2 saptamani;

-nu se vor neglija tratamentele medicamentoase prescrise de medic, acestea fiind primele care trebuie luate, in cazul in care au fost deja prescrise.

 

GradinaMea.ro

copyright

Articole asemănătoare

  • Varza rosie in medicina naturista

    Consumata adesea sub forma de salata (simpla sau cu morcovi, telina, mere), murata, coapta sau calita, varza rosie nu este doar foarte gustoasa ci si un aliment plin de vitamina A, B1, B6, E, multe fibre, multe minerale, asa ca in afara utilizarii in gastronomie o vom intalni adesea in medicina traditionala, naturista, fiind recomandata pentru prevenirea si tratarea mai multor afectiuni.

  • Traditii de Dragobete. Plante pentru dragoste si sanatate

    Sarbatoarea romaneasca a dragostei din 24 februarie, Dragobetele, nu este o mostenire la fel de veche precum obiceiurile de iarna.

  • Despre iarna, plante de apartament si boli

    In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face

  • Retete de post. Omleta din tofu cu ceapa si ardei gras

    O reteta de post poate fi preparata din tofu, cu ceapa si ardei gras. Este o omleta delicioasa, pe care trebuie sa o incercati pentru a-i descoperi gustul.

  • Pesti si crustacee sanatoase pentru organism si mediu

    Carnea de peste si crustaceele sunt recomandate de nutritionisti in cadrul dietelor care ajuta la eliminarea kilogramelor in plus dar si acele diete care sunt benefice pentru organism si impun la randul lor un stil general de viata sanatos.


Warning: fopen(cache/b485c7f3c4953822de0f8971f876d89a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139