Citrus sinensis

 Portocala cu pulpa rosie ca sangele - blood orange - cu denumirea sa latina de Citrus sinensis, este un fruct uimitor. Este originar din Sicilia insa se planteaza si in California sau Texas.

Portocalele rosii sunt delicioase si au un gust dulce si astringent cu aroma de zmeura.

Pomii care produc portocalele rosii sunt utilizati adesea si pentru aspect. Sensibil si cu o nevoie acuta de soare, acest tip de portocal are capacitatea sa ofere unei gradini un aspect de o frumusete rara si o mireasma de neinlocuit.

Cele mai raspandite soiuri sunt:

- Moro - pulpa fructului are o culoare visinie; se dezvolta bine in mai toate regiunile si este un copac viguros (ianuarie - aprilie);

- Sanguinelli - produce fructe alungite de o culoare rubinie. Perioada cea mai fertila este cea dintre lunile februarie - mai;

- Tarocco - se gaseste in desert si este fertil in intervalul februarie - aprilie. Fructele sunt rosii si foarte gustoase.

Pentru plantarea portocalului rosu este necesar sa alegeti un sol bine drenat si care sa beneficieze din plin de mult soare.

Blood oranges sunt folosite in multe zone din Italia in bucataria populara si traditionala. Acestea sunt consumate in salate si sunt populare in deserturi.

Sucul din pulpa acestui fruct este bogat in compusi antioxidanti sanatosi, portocalele rosii fiind recomandate in dietele sanatoase de toti medicii nutritionisti.

Pigmentul acestora variaza in functie de clima, fiind mai intens la cele cultivate in regiunile cu fluctuatii mari de temperaturi diurne (zile calde si nopti reci). Pigmentul care da portocalelor rosii culoarea specifica este numit antocian.

Antocianul este un antioxidant puternic care are rolul de a neutraliza efectele produse de radicalii liberi in corpurile organismelor vii. Acesta este benefic pentru prevenirea si combaterea ulcerului si ajuta si la imbunatatirea vederii.

Portocalele rosii mai contin vitamina C, potasiu, caroten si fibre alimentare.

Articole asemănătoare

  • Din secretele trandafirului chinezesc

    Multi il cunosc sub numele incorect de trandafir japonez, insa Hibiscus rosa-sinensis, aceasta planta decorativa originara din Asia de Est, este de fapt o varietate chinezeasca.

  • Din lumea florilor

    Cea mai veche floare, dupa cum a fost numita de cercetatori, a fost un exemplar de Archaefructus sinensis, descoperit in 2002 in China, fosila ce avea o vechime estimata la 125 de milioane de ani.

  • Valente terapeutice ale ceaiului de hibiscus

    Hibiscusul (Rosa sinensis) este o planta tropicala si subtropicala originara din estul Asiei, denumita popular “trandafir” chinezesc, datorita florilor sale mari si rosii. Hibiscus rosa sinensis - singura varietate care se cultiva ca planta de apartament - este membru al familiei Malvaceae.

  • Ceaiul Oolong, o bautura orientala gustoasa si sanatoasa

    Ceaiul Oolong este o bautura caracteristica Orientului Indepartat care se obtine din frunzele, mugurii si tulpinele de Camellia sinensis. Planta este aceeasi cu cea din care se prepara ceaiul negru si ceaiul verde.

  • Camellia Sinensis sau planta de ceai

    Ceaiul este cea mai importanta bautura non-alcoolica din lume, traditia acestuia coborand pana in vremurile antice la poporul chinez. Oamenii si-au dat seama ca amestecand apa fierbinte cu unele plante aflate permanent la indemana lor, sau in anumite perioade ale anului, obtin o bautura foarte gustoasa, cu efect relaxant si


Warning: fopen(cache/2cc1e8c43088d1c2884a25762289b7d3) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139