Din secretele trandafirului chinezesc

Multi il cunosc sub numele incorect de trandafir japonez, insa Hibiscus rosa-sinensis, aceasta planta decorativa originara din Asia de Est, este de fapt o varietate chinezeasca, si singura din genul Hibiscus pe care o putem cultiva ca planta de apartament. Frumoasa, cu flori mari si culori vii, diferite ca forma de clasicul trandafir, rezista in conditii ideale ani buni, insa trandafirul chinezesc este o varietate pretentioasa, relativ dificil de intretinut si are nevoie de multa atentie si destula munca in special in perioada de adaptare. Are nevoie de o temperatura ridicata si constanta, un sol bine fertilizat, apa suficienta, lumina si multa, multa atentie. Dar rezultatele dupa tot acest volum de munca vor fi pe masura, in special atunci cand va veti putea bucura de florile sale rosii, cele mai des intalnite, dar exista si soiuri albe, portocalii sau galbene.  
 
1. Pentru un trandafir viguros si longeviv aveti nevoie de un sol adaptat, ceea ce inseamna un amestec de turba, nisip, resturi vegetale, toate trei elementele in parti egale, si pasionatii recomanda ca la patru sau cinci ani sa schimbati tot acest amestec si sa puneti unul proaspat. Si nu uitati nici de apa. De la inceputul primaverii si pana in primele saptamani de toamna, inainte ca vremea sa se raceasca, ar fi indicat sa udati trandafirul zilnic sau cel mult o data la doua zile, fara insa a exagera. In perioada rece a anului insa il puteti uda mai putin, dar zilnic examinati cu atentia planta pentru a vedea cat de sanatoase sunt frunzele si tulpina.  
 
2. Temperatura este esentiala pentru trandafirul chinezesc (sau japonez, daca preferati totusi acest nume). Cel putin 20 de grade Celsius daca vreti sa aveti o planta cu multe flori viguroase si superbe, si niciodata, nici macar in timpul iernii, mai putin de 10 grade. De altfel atunci cand temperatura va fi prea scazuta trandafirul chinezesc va reactiona repede, si primul semn vor fi frunzele care se ingalbenesc si incep sa cada. 
 
3. Vreti ca trandafirul chinezesc (sau hibiscusul, un alt nume sub care mai este cunoscut) sa infloreasca? Nu uitati ca este o varietate tropicala, ceea ce inseamna ca indiferent de anotimp veti avea nevoie de lumina solara - ideal este ca in fiecare zi sa poata fi expus la soare trei sau patru ore - avand in egala masura sa il feriti de arsiva din perioada dupa-amiezelor de vara. Asadar lumina cat mai multa, dar fara fierbinteala sufocanta pe care si noi o suportam cu greu si care s-ar putea sa fie mult prea mult pentru delicatul trandafir chinezesc. Eventual de la inceputul verii pana prin septembrie, daca vremea o permite, puteti muta trandafirul intr-un balcon sau chiar in gradina, conditia fiind ca temperatura din timpul noptii sa nu scada sub 10 grade Celsius.  
 

Foto: publicdomainpictures.net
.

Articole asemănătoare

  • Clairin, romul pur pentru cunoscatori

    Originar din Haiti si produs in cele cateva sute de distilerii artizanale (nu putine dintre ele pastrand cu grija si gelozie secretele de fabricatie transmise de la o generatie la alta), clairin este unul dintre cele mai pure tipuri de rom din lume, facut in maniera traditionala de multa vreme si foarte apreciat de cunoscatori.

  • Duc de Brabant

    O varietate eleganta a trandafirului chinezesc, "Duc de Brabant" este un arbust de inaltime medie cu efect decorativ deosebit, longeviv si robust, rezistent atat la variatiile de temperatura cat si la boli si daunatori.

  • Valente terapeutice ale ceaiului de hibiscus

    Hibiscusul (Rosa sinensis) este o planta tropicala si subtropicala originara din estul Asiei, denumita popular “trandafir” chinezesc, datorita florilor sale mari si rosii. Hibiscus rosa sinensis - singura varietate care se cultiva ca planta de apartament - este membru al familiei Malvaceae.

  • Trandafirul chinezesc si micile secrete din spatele frumusetii sale

    Majoritatea trandafirilor pitici disponibili pentru vanzare in magazinele de specialitate provin dintr-o singura varietate: Rosa chinensis minima. Trandafirul chinezesc, cum i se mai spune in limbajul comun, a reusit sa se impuna datorita gingasiei si asemanarii izbitoare cu ruda sa mai mare, ca planta decorativa de interior.

  • Plante care te ajuta sa memorezi mai bine

    “Minte sanatoasa in corp sanatos” este un vechi proverb ce rezuma filosofia de viata a latinilor. Pentru cei de astazi, exercitiul mintii este unul din secretele longevitatii, alaturi de


Warning: fopen(cache/cdb887f8fd4c46e68eebda0f87630bc3) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139