Clasificarea speciilor de pomi fructiferi dupa morfologia fructului

MorfologieSpeciile pomicole se impart in 4 mari categorii :

1. grupa pomaceelor (samantoase)
2. grupa drupaceelor (samburoase)
3. grupa nuciferelor
4. grupa baciferelor

Grupa pomaceelor:
Cuprinde specii care formeaza un fruct fals denumit poama, care rezulta din concresterea ovarului cu receptaculul florii. Sunt specii care prezinta un repaus hibernal lung, infloresc tarziu in primavara scapand de pericolul brumelor si ingheturilor tarzii.
Sunt specii pretentioase la umiditate si la fertilizarea solului. Aceste specii au capacitatea de maturare post-recolta, se pastreaza foarte bine un timp indelungat, nu sunt perisabile (marul, parul, gutuiul).

Grupa drupaceelor :
Sunt specii care au un repaus hibernal scurt. Infloresc si vegeteaza primavara devreme, si din acest punct de vedere se intalnesc probleme legate de ingheturi tarzii de primavara si de brume, mai ales in conditiile schimbarilor de clima inregistrata in ultimii ani in tara noastra.
Sunt mai putin pretentioase la umiditate decat pomaceele, sunt in schimb foarte pretentioase la caldura rezistand cu succes secetelor prelungite.
Au o capacitate redusa de maturare post-recolta, de aceea se recolteaza in stadiul de parga avansata sau la maturitate deplina. Sunt fructe perisabile usor, nu rezista la pastrare indelungata (prun, visin, cais, cires, piersic).

Grupa nuciferelor :
Speciile din aceasta grupa formeaza un fruct uscat, de la care se cosnuma samanta bogata in uleiuri si substante proteice. Au o durata lungade viata, sunt foarte rezistente la pastrare si la transport.
Unele specii intra foarte repede pe rod - alunul, altele mai tarziu - nucul, castanul, migdalul.

Grupa baciferelor :
Fac parte din aceasta grupa specii ce apartin unor familii diferite, si au fructe diferite din punct de vedere fiziologic.
Intalnim in cadrul acestei grupe urmatoarele categorii defructe : bace (coacaz, agris) ; polidrupe (zmeur, mur) ; nucule (capsun).

Articole asemănătoare

 • Prunele President

  Varietate de prun cu productie foarte buna si fructe mari, cu gust dulce, pulpa zemoasa si moale, arome intensa, President ramane unul dintre cele mai populare si mai apreciate soiuri, relativ usor de ingrijit si intretinut pentru o cultura de pomi fructiferi, fie ca este vorba de cateva exemplare in gradina, fie de o livada de mai mari dimensiuni.

 • Bolile si daunatorii marului

  Ca si ceilalti pomi fructiferi, marul cade adesea prada bolilor si parazitilor specifici datorita unei varietati de cauze. Dintre acestea un rol important in procesul de imbolnavire il detin sensibilitatea fiecarei specii, administrarea necorespunzatoare a insecticidelor si lipsa ingrijirii pomului fructifer.

 • Plante cu flori pe timp de iarna

  Cele mai cunoscute si mai reprezentative flori pentru lunile de iarna sunt Craciunitele. Sub aceasta denumire se regasesc doua specii diferite; chiar trei, daca e sa ne luam dupa clasificarea facuta de unii specialisti

 • Plantele si inghetul

  Fie ca este vorba de puieti de pomi fructiferi sensibili la curentii reci de aer sau la vanturile puternice sau sunt plante cu flori ori arbusti pretentiosi la trecerea peste iarna, toate plantele necesita protectie specifica pe perioada rece.

 • Taierile de intinerire la pomi

  Taierile de intinerire se executa iarna sau la sfarsitul iernii. In cazul ciresului, visinului si piersicului, taierile de intretinere pot fi facute dupa recoltare, deoarece pentru aceste specii mai sensibile...


Warning: fopen(cache/ca7ca129a651a888673f410b9fa4858f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139