Contesa trandafirilor

 

Foto: Wikipedia

 Contesa Maria Henrieta Chotek s-a facut remarcata in istorie prin cresterea trandafirilor, ea fiind creatoarea rozariului din localitatea Dolna Krupa, Slovacia.

Domeniul Dolna Krupa din localitatea cu acelasi nume, situat la poalele Carpatilor mici, a ajuns in posesia lui Michael Brunswick dupa ce acesta s-a casatorit cu Maria Terezia Vitalisova. Pe acelasi domeniu, Anton Brunswick, fiul celor doi, a construit primul castel baroc ce a fost fost proiectat de arhitectul vienez Johann Baptist Martinelli.

Anton a primit in 1775 de la imparateasa Maria Terezia a Austriei titlul de conte, sub denumirea Brunswick de Krompach. Dupa moartea acestuia, in 1780, domeniul a revenit lui Josef Brunswick care a reamenajat castelul. Renovari si reamenajari au mai avut loc pe domeniul de la Dolna Krupa, acesta devenind o resedinta renumita a nobilimii slovace.

Maria Henrietta Chotek, nascuta pe 24 noiembrie in anul 1863, s-a daruit intru totul pasiunii ei de a creste trandafiri. Era singuratica si nu si-a dorit niciodata sa ajunga la curtea imperiala.

Dupa ce a mostenit proprietatea a decis sa creeze un rozariu care sa tina piept si sa concureze cu celelalte care erau la acea vreme vestite si proveneau din Franta ori Germania.

Henrieta Chotek era atat de pasionata de cresterea trandafirilor incat singura avea grija de acestia si experimenta diverse procedee de schimbare a speciilor in speranta ca va da nastere unui soi aparte.

In zilele noastre toate lucrarile care amintesc de Maria Henrieta Chotek nu folosesc numele real al acesteia ci denumirea "Contesa trandafirilor". Ea a cumparat la moartea lui Rudolf Geschwind, de la un crescator renumit de trandafiri, toata colectia acestuia. Astfel a asigurat pastrarea tuturor speciilor pe care Geschwind le-a creat de-a lungul intregii sale vieti.

Multe din cele peste 2.000 de plante, specii unice care la acea vreme nu au fost comercializate, pot fi admirate si astazi la rozariul Sangerhausen.

Cel al Contesei trandafirilor a fost recunoscut si de congresul de la Zweibrucken la care au participat toti membrii Uniunii Prietenilor Trandafirilor din Germania.

Dupa ce congresul a luat sfarsit a inceput primul Razboi Mondial cu moartea Arhiducelui Franz Ferdinand in atentatele de la Saraievo, in 1914.

Razboiul a fost factorul principal in urma caruia soarta rozariului si a Mariei Henrieta Chotek si-a inceput declinul.

Dupa incheierea razboiului aceasta a depus mari eforturi pentru a-si reface rozariul, insa putina lume s-a mai aratat interesata de trandafiri din cauza conditiilor dificile de trai impuse de saracie.

Dupa ce a infiintat o scoala menita sa-i invete pe cetateni arta cresterii trandafirilor, Maria Henrieta Chotek a reusit sa refaca rozariul de la Dolna Krupa, acesta devenind unul din frumusetele ce trebuiau vizitate in Slovacia. Acesta prezenta peste 885 de tipuri de trandafiri.

Articole asemănătoare

  • Trandafirii Bolero

    O varietate foarte apreciata de cunoscatori, trandafirul Bolero iese in evidenta atat prin albul intens al florilor sale (dar veti intalni si tufe cu inflorescente crem) cat si prin parfumul puternic, dominator, care ar putea fi descris ca o combinatie olfactiva intre mirosul trandafirilor clasici si note tropicale, exotice.

  • Taierea trandafirilor – o masura pregatitoare pentru iernare

    Trandafirii sunt, daca nu cele mai frumoase flori, macar cei mai cunoscuti mesageri ai dragostei. Cu totii ne bucuram de farmecul lor rapitor ori decate ori avem ocazia. Insa putini se gandesc la drumul lung pe care trebuie sa il parcurga pana acolo.

  • Trandafirul chinezesc si micile secrete din spatele frumusetii sale

    Majoritatea trandafirilor pitici disponibili pentru vanzare in magazinele de specialitate provin dintr-o singura varietate: Rosa chinensis minima. Trandafirul chinezesc, cum i se mai spune in limbajul comun, a reusit sa se impuna datorita gingasiei si asemanarii izbitoare cu ruda sa mai mare, ca planta decorativa de interior.

  • Ce facem cand se ingalbenesc frunzele trandafirilor ?

    Plante deosebit de frumoase, cu un parfum distins ce inspira eleganta, trandafirii sunt minunati pentru a completa aspectul unei gradini. Daca va numarati printre gradinarii care ii iubesc aveti cu siguranta cateva soiuri de care aveti grija cu foarte mare atentie pentru a fi rasplatit cu flori superbe ce au un miros deosebit.

  • Cresterea trandafirilor intr-un climat rece

    Trandafirii raman cele mai frumoase si apreciate flori, atat pentru aspectul lor cat si pentru parfumul unic cu care pot alinta pana si cele mai sceptice persoane. Aceste plante pot creste in orice climat aproape similar. Cand vine vorba de iarna insa, trandafirul are nevoie de mai multa atentie.


Warning: fopen(cache/804a6e05ad264fcd92e5fac74bd5b7f4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139