Taierea trandafirilor – o masura pregatitoare pentru iernare

 

Trandafirii sunt, daca nu cele mai frumoase flori, macar cei mai cunoscuti mesageri ai dragostei. Cu totii ne bucuram de farmecul lor rapitor ori decate ori avem ocazia. Insa putini se gandesc la drumul lung pe care trebuie sa il parcurga pana acolo. Taierea in cazul trandafirilor este o conditie la fel de primordiala ca si compozitia chimica a solului sau udatul. O taiere corecta, savarsita la timpul potrivit, face mai mult decat ne-am imagina. Prin taieri regulate se asigura inflorirea regulata, abundenta si calitatea florilor.

Ca si principii generale trebuie sa stim ca taierile mai scurte favorizeaza formarea tijelor florale mai lugni si a florilor mai mari, dar in numar mai mic, pe cand, taierile mai lungi determina o productie florala mai abundenta dar cu flori mai mici. Vigoarea plantei si a ramurilor indica severitatea cu care trebuie efectuata taierea. Mai exact, plantele si lastarii vigurori se taie ceva mai lung, pe cand lastarii mai firavi se taie mai scurt. La trandafirii tip tufa, taierea se face la o inaltime de 60-70 de cm deasupra solului.

In cazul speciilor de trandafiri urcatori se vor lega ramurile pentru a le oferi protectie impotriva vantului si zapezii. Ulterior, in primavara, se vor executa taierile specifice, eliminand partile uscate ale plantelor, rezultate in urma inghetului din iarna.

Toamna, dupa ce se incheie vegetatia activa propriu-zisa a plantei, se scurteaza usor ramurile si se indeparteaza ramificatia superioara, acea ramificatie care poarta florile si fructele pe tufa. Acestei operatiuni specialistii ii mai spun taiere de usurare.

Toamna tarziu, trandafirii, se tund si se musuroiesc, se aduna pamant mai mult la baza tulpinii, formand un musuroi care se batatoreste usor pe langa tulpina, pentru izolare termica. Daca aveti, puteti amesteca acest pamant si cu o mana de ingrasamant uscat. Trandafirii urcatori trebuie ancorati de spalier prin legare pe timpul iernii, ca sa nu se rupa din cauza vanturilor puternice.

O atentie deosebita trebuie acordata trandafirilor altoiti pe trunchi inalt, deoarece altoiul este foarte sensibil si cum de data asta se afla in aer si nu sub pamant, riscul de a ingheta este mult mare decat in cazul tufelor de trandafiri.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/a18fb88942c35bc4db34aa50e1e5e0e0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139