Copacul-tunel Wawona

 Copacul-tunel Wawona a fost un arbore de sequoia urias din Parcul National Yosemite, California, cu o venerabila varsta estimata la 2300 ani si unul dintre cei mai mari si impozanti reprezentanti ai speciei sale. Pentru a-i cuprinde circumferinta, aproximativ 30 adulti ar fi trebuit sa-si uneasca fortele tinandu-se de mana.

 

Date fiind inaltimea de 69 m si diametrul bazei de 25 m, a fost posibila initierea unei actiuni neobisnuite de la care si-a tras si numele: construirea unui tunel care sa il traverseze.

 

La sfarsitul scolului XIX si inceputul celui urmator Parcurile Nationale erau apreciate mai mult pentru caracteristicile care le individualizau decat pentru ansamblul de elemente care alcatuiau ecosistemul.

 

In  anul 1881 doi angajati au sapat un tunel de 2,6 m largime prin copacul Wawona pentru a facilita circulatia carutelor trase de cai dar mai ales pentru a atrage turisti. Aceasta de altfel era o practica populara pentru indeplinirea scopului din urma. O serie de imagini din acea perioada si din cea urmatoare vadesc admiratia crescanda a turistilor care vor intr-un numar tot mai mare sa vada si sa imortalizeze tunelul inedit.

 

Anul 1969 marcheaza sfarsitul Copacului-tunel Wawona dar nu si al gloriei sale. In iarna acelui an, o ninsoare intensa i-a incarcat coronamentul cu circa 2 tone de zapada si l-a doborat.

 

Consecintele acestei intamplari avea sa afecteze in primul rand farmecul sau dar in ciuda acestui lucru in prezent continua sa fie unul dintre obiectivele care atrag cei mai multi turisti in Parcul National Yosemite.

 

I. C.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/28e775cf63ee61614e571d5030bacf0c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139