Rezervatia naturala Fanjingshan, China

Rezervatia naturala complexa Fanjingshan din China are suprafata de 567 km patrati si este situata in nord-estul provinciei Guizhou, pe muntele omonim, alcatuit din roci vechi de circa 1 miliard de ani si acoperit cu ghetari.

Rezervatia dispusa in zona subtropicala cu climat bland si precipitatii de pana la 2000 mm anual se caracterizeaza printr-o diversitate remarcabila, inegalata la latitudinea la care se gaseste.  Aproximativ 80 % din suprafata totala este acoperita numai cu paduri in care prezenta umana a fost aproape inexistenta pe parcursul timpului.   Acestea fac din Rezervatia naturala Fanjingshan unul dintre cele mai bine conservate ecosisteme din China.

Aici se intalnesc peste 2000 de plante superioare grupate in paduri virgine, cu copaci batrani, adevarate fosile si plante rare, cum sunt: Davidia involucrata (copacul porumbeilor chinezesti), Liriodendron chinese, Tetracentron, Emmenopterys henryi, Pseudotaxus chienii, Tsuga longibracteota, Manglietia fordiana, Campsis grandiglora, cucuta chinezeasca, arbusti de azalee alpina, azalee gigantice (Lily Rhododendron), paduri de cimisir de 400-500 de ani vechime, brazi (singura zona cu brazi din sudul tarii) si altele. Cum cel mai inalt varf atinge altitudinea de 2572 m, vegetatia cunoaste pe Muntele Fanjingshan o etajare verticala.   

Fauna este reprezentata prin: maimuta cu blana aurie, tigrul, leopardul norilor, capra sumatra, zibeta mare, fazanul cu coroana alba si coada lunga, fazanul cu piept rosu, fazanul de aur, bufnita de iarba etc, in total 800 de specii. 

Semnificatia religioasa adauga ceva in plus la splendoarea si farmecul rezervatiei. Acesta este un loc sfant pentru budisti, de aceea i s-a spus candva Fanjing, adica tinut curat, pur.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Rezervatia mixta Saraturi Murighiol

  Vizitata pentru peisajul deosebit si practicarea pescuitului, Rezervatia mixta Saraturile Murighiol face parte din Rezervatia Naturala Saraturi. Obiectivul este accesibil turistilor fara taxa de vizitare si ofera conditii bune de campare.

 • Parcul Natural Defileul Muresului Superior

  Parcul Natural Defileul Muresului Superior este o arie protejata situata in regiunea central-nordica a Romaniei, in raza comunelor Deda, Rastolita, Lunca Bradului si Stanceni.

 • Roua cerului si Rezervatia Tinovu Mohos

  Roua cerului (Drosera rotundifolia), unica planta carnivora din Romania se intalneste in turbariile din muntii nostri dar si in nordul Europei, America de Nord, Siberia, Corea, Japonia si Noua Guinee.

 • Parcul National Rodna

  Parcul National Rodna se intinde pe teritoriul judetelor Bistrita-Nasaud, Maramures si Suceava si constituie una dintre cele mai importante arii protejate din Romania.

 • Nuferii termali de la Baile 1 Mai

  Rezervatia cu nuferi termali de la Baile 1 Mai reprezinta un caz singular pentru Romania si restul Europei si o raritate la nivel mondial.


Warning: fopen(cache/2758c328e4a9a895e48da03a9f4970f7) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139