Rezervatia mixta Saraturi Murighiol

Vizitata pentru peisajul deosebit si practicarea pescuitului, Rezervatia mixta Saraturile Murighiol face parte din Rezervatia Naturala Saraturi. Obiectivul este accesibil turistilor fara taxa de vizitare si ofera conditii bune de campare. Lacul Saraturi Murighiol este o adevarata minunatie a naturii, adapostind o serie de animale si o vegetatie specifica.

Lung de 2km si lat de 500 m, intins pe o suprafata de 87 ha, lacul constituie un adevarat paradis pentru vietati.  Marginile sinuoase sunt inconjurate de vegetatie palustra dura, stuf, trestie si pipirig care ofera conditii bune de cuibarit pentru pasari ca pescarusul, chira de balta, rata cu ciuf sau prundarasul de saratura.

Complexul salmastru reprezinta refugiul ideal si pentru coloniile de randunici de mare, gasca de zapada, gasca de semanatura, pentru specii rare ca ciocintors, corcodel cu gat negru, piciorong si altele. In trecut, lacul Saraturi Murighiol comunica cu Dunarea, insa, cu tipul a fost barat de aluviuni si izolat cum se vede astazi. Iarna, inghetul tardiv al luciului de apa determina o mare concentrare de pasari specifice zonelor mlastinoase. 

Numele rezervatiei, “murighiol”, are la baza cuvintele turcesti “moru”, adica violet si “ghiol”, lac.  Denumirea de “Lacul Violet” se trage de la apele bogate in saruri si namol mineralizat. Cel mai interesant traseu de ajuns la rezervatie este traseul Tulcea Tulcea - Agighiol - Valea Nucarilor - Colina - Sarinasuf - Plopu – Murighiol, deoarece soseaua trece pe langa Lacul Razim, de unde se vede si Insula Popina.

I. C.

Articole asemănătoare

 • Rezervatia codrul secular Glodeasa

  Inaintand spre Muntii Baiului pe Valea Doftanei, in amonte de satul Traisteni drumetul intalneste codrul secular Glodeasa si rezervatia cu acelasi nume.

 • Aria Protejata Poda, Bulgaria

  Aria Protejata Poda se gaseste la cativa kilometri departare de Bourgas, pe drumul catre Sozopol. In ciuda dimensiunilor reduse, este una dintre cele mai apreciate atractii bulgare aflate pe litoralul Marii Negre si poate constitui oricand un popas pentru turistii romani.

 • Roua cerului si Rezervatia Tinovu Mohos

  Roua cerului (Drosera rotundifolia), unica planta carnivora din Romania se intalneste in turbariile din muntii nostri dar si in nordul Europei, America de Nord, Siberia, Corea, Japonia si Noua Guinee.

 • Parcul National Rodna

  Parcul National Rodna se intinde pe teritoriul judetelor Bistrita-Nasaud, Maramures si Suceava si constituie una dintre cele mai importante arii protejate din Romania.

 • Rezervatia naturala Fanjingshan, China

  Rezervatia naturala complexa Fanjingshan din China are suprafata de 567 km patrati si este situata in nord-estul provinciei Guizhou, pe muntele omonim,


Warning: fopen(cache/cfa4ec49f1308eda9667c32a0c951855) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139