Culori calde si culori reci in gradina

            

flori gradina

 

 Folosirea culorilor in gradina este foarte importanta pentru ca influenteaza enorm starea de spirit  a proprietarilor, dar si perceptia celorlati.

 

Dupa cum se stie rosul, galbenul si portocaliul sunt considerate culori calde si cu siguranta vor atrage privirea oricui inducand o stare de optimism si vitalitate.

 

Albastrul, movul si verdele, culori considerate reci, au darul de a relaxa si linisti privitorul. Daca doriti o gradina in care sa meditati sau sa cititi atunci veti alege plante cu flori albe sau albastre.

 

Daca gradina dumneavoastra este micuta atunci va fi mai eficient pusa in evidenta prin folosirea culorilor reci. Albastrul sau alte culori mai reci vor oferi iluzia unui spatiu mai mare si mai generos, cu limite ce se pierd in verdele inconjurator. Dar la fel de bine puteti opta pentru culori calde, aprinse pentru a va pune in evidenta gradina.

 

Sunt perfecte pentru crearea atmosferei de intimitate mai ales in spatiile mari care trebuie marcate prin puncte focale, plante colorate in galben sau portocaliu si evident in rosu, care sa atraga iremediabil privirea.

 

Plantele cu flori de culoare aprinsa vor da impresia de apropiere fizica, desi poate sunt plantate cat mai departe in gradina. Vor functiona ca marcaje vizuale puternice mai ales daca incadreaza o alee sau o fantana.

 

O alta teorie a culorilor este aceea a imbinarii perfecte a contrastelor, prin folosirea straturilor de flori de culoare rece cu cele de culoare calda, prin cultivarea lor alternanta. Un maximum de contrast este oferit de folosirea culorilor galben si mov.

 

Culorile neutre vor oferi o trecere graduala intre culori calde si reci. Sunt folosite pentru atenuarea impresiei estetice. Dar si culorile de baza cum este albul poate fi folosit in schemele monocromatice in functie de preferinta, exista gradini cu plante si flori exclusiv albe.

 

Conteaza la fel de mult si culoarea frunzelor plantelor si nu numai a florilor, pentru ca plantele cu un colorit special al frunzelor sunt la fel de spectaculoase ca floarea in sine.

 

La fel si toate celelalte accesorii folosite in gradina care pot deveni la un moment dat punct de atractie.

 

Este bine sa fie colorate pentru a crea fie o unitate estetica desavarsita sau din contra sa devina elementul de contrast perfect pentru a evidentia o planta anume. Ghivece din piatra sau ceramica sau o banca, ba chiar si o alee facuta din caramida rosie pot contrasta  cu iarba si cu celelalte plante de culoare rece sau neutre.

 

www.gradinamea.ro

 

Articole asemănătoare

 • Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina

  Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.

 • Ce noutati aduce sfarsitul verii in gradina de legume

  Asa cum ne-am obisnuit, la incheierea sezonului estival, reflectam la schimbarile produse in gradina de acest moment. Doar cateva zile ne mai despart oficial de toamna, iar acest lucru reiese cel mai lamurit din gradul de maturare al fructelor si legumelor.

 • Activitati recomandate si nerecomandate in gradina la inceput de toamna

  Gradinaritul la sfarsit de vara si inceput de septembrie cu greutate poate fi considerat munca. Insasi ideea ca vremea se va racori continuu, pana ce iarna va acoperi intreaga tara cu mantia-i alba, obliga oamenii sa savureze cu o intensitate mai mare clipele petrecute acum in gradina.

 • Activitatile lunii noiembrie in gradina

  Toamna tarzie ne intampina cu zile tot mai ploioase, friguroase si un peisaj monoton, specific lunii noiembrie. Un calendar al activitatilor acestei luni in gradina este binevenit chiar daca majoritatea gradinarilor se gandesc deja la primavara, cand vor putea admira din nou frumusetea plantelor ingrijite de-a lungul timpului cu pasiune.

 • Activitati de toamna in gradina

  Anotimpul tomnatic este ideal pentru a da startul pregatirii gradinii pentru iarna. Lunile septembrie si octombrie nu sunt foarte friguroase si aveti oportunitatea sa iesiti in gradina cat inca vremea este relativ prietenoasa, pentru a aranja straturile inainte de venirea inghetului.


Warning: fopen(cache/bd937fb64accce407121c2c40caf50a2) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139