Culorile definesc stilul gradinii

 Gradinile pot deveni, cu putina imaginatie si pricepere, o oaza bogata in care formele se ingemaneaza alaturi de culori vii, creand o ambianta plina de optimism.

Multitudinea de accesorii destinate gradinilor, iazurile artificiale, piticii de gradina, aleile, peretii, plantele in sine, se pot imbina pentru a realiza efectul dorit si paleta coloristica potrivita personalitatii noastre.

Rezultatul final poate fi o gradina exotica, una parfumata cu specific mediteranean, o gradina care sa ne aminteasca de vechii greci sau de vilele romanilor, o gradina japoneza sau una mexicana. Putem obtine o gradina traditionala romaneasca sau o gradina englezeasca.

Cum ne putem totusi decide ce anume dorim sa avem in preajma casei?

Culorile creeaza atmosfera potrivita

Culorile este stiut ca au capacitatea de a ne influenta starile de spirit. Culorile reci sunt asociate cu starile de calm, pe cand culorile calde, vii, sunt asociate cu activitatea.

Un perete vopsit in albastru ne induce o stare de relaxare, nu acelasi lucru se poate spune insa despre unul colorat in rosu sau portocaliu.

Combinatiile de culori si de anumite accesorii sunt cheia spre o atmosfera tipica, spre un stil specific. 

Mediterana

Caramizile, ghivecele, statuile albe, sunt accesoriile care ofera unui spatiu impresia de gradina mediteraneana. Ghivecele mari din teracota, sau chiar din plastic caramiziu, cu leandru, portocali, mandarini sau lamai, completeaza ansamblul.

Printre acestea, pe marginea aleilor, plante aromatice, cum ar fi coriandrul, maghiranul, menta sau tufele de lavanda ofera parfumul specific unei gradini insorite de pe malul Mediteranei. O sursa de apa (un mic iaz, o fantana arteziana sau chiar o tasnitoare) completeaza cadrul sonor.

Spania si Mexicul

Peretii vopsiti in alb imaculat sunt elementul definitoriu. Terasele pavate cu gresie nesmaltuita pot fi acoperite cu bolte de vita de vie sau iedera. Pe langa pereti, trandafirii cataratori pot fi ajutati sa se suie pe scarite de lemn.

Grecia

Ceramica alba si albastra, dispuse in mozaicuri, gardurile ornamentate, sunt tipice pentru acest stil. O amfora in mijlocul gazonului, incadrata de cativa bolovani de granit, este binevenita.

Japonia

Grija pentru detaliu, statui de mici dimensiuni, o terasa acoperita, cu podea de lemn, este destinata unui ceai relaxant in gradina. Apa si pietrele joaca si ele un rol esential in gradina japoneza.

Anglia

Mobila de gradina vopsita in verde, gazonul impecabil, spun totul despre o gradina victoriana. Plantele sunt dispuse in asa fel incat sa scoata in evidenta accesoriile, grupurile statuare.

Articole asemănătoare

 • Amenajarea gradinii: jocul creativ cu plante, culori si forme

  Meditereanean sau asiatic? Contrastant sau nu? In cele ce urmeaza va vom da cateva sfaturi raspunzand la cele mai frecvente intrebari cu privire la amenajarea corespunzatoare a gradinii si la ce se poarta in acest domeniu

 • Frumusetea gradinilor mediteraneene

  Gradina mediteraneana constituie una dintre principalele tendinte care au influntat in ultima vreme arta amenajarii spatiilor verzi intraurbane in Europa.

 • Cum sa alegeti cele mai potrivite plante pentru o gradina restransa

  Dificultatea de a alege plantele care ofera gradinii dumneavoastra stralucire provine din dorinta de a nu omite nicio specie vegetala preferata. Cand spatiul pe care doriti sa il infrumusetati cu flori are o suprafata redusa, problema este cu atat mai dificila intrucat sunteti obligati sa acceptati unele compromisuri.

 • Gradina formala si gradina informala

  Moda in domeniul gradinilor este la fel de schimbatoare ca si cea vestimentara, in fiecare an observandu-se diverse influente. Indiferent de tendinte exista doua stiluri de baza in design-ul gradinilor si anume stilul formal sau gradina frantuzeasca si stilul informal sau gradina englezeasca.

 • Puncte de atractie intr-o gradina mica

  Punctele focale din gradina sunt importante pentru a creea un punct de atractie. Aceste puncte focale o fac speciala si sunt de obicei un copac, un tufis sau arbust, o fantana, o statuie, un aranjament de pietre.


Warning: fopen(cache/771e8b87f33634d24f17c527f4bffc7e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139