Cum sa va colorati placut gradina

 Multe sfaturi legate de designul gradinilor incep cu discutii despre culoare, textura si forma. Culoarea este cel mai proeminent factor in designul unei gradini si de obicei este primul luat in considerare. De culoare depinde frumusetea oricarei gradini.

Combinarea inteleapta a elementelor de design consta in mare parte in alegerea culorilor care ne plac si pe care vrem sa le vedem in gradina. Experienta se capata prin practica si doar practica va va invata cum sa alegeti culorile potrivite. Cu toate acestea puteti sa le studiati si pe cele dupa care se ghideaza pictorii pentru a va face o idee.

Pe roata culorilor nuantele sunt aranjate in asa fel incat acestea relationeaza intre ele. Nuante de violet-rosu pana la rosu si orange-rosu pana la orange impreuna cu galben-orange pana la galben pot sa va fie de folos in alegerea corecta a culorilor pe care le veti avea in gradina.

Chiar daca paleta noua de culori include pana la 12 nuante, in natura puteti regasi mai multe care cu siguranta va vor fi de folos pentru o alegere corecta ce se va potrivi cu gusturile dumneavoastra.

Culorile principale pe care le veti gasi in tabelul nuantelor sunt rosu, galben si albastru. Aceste trei culori combinate intre ele dau nastere culorilor curcubeului.

Culorile secundare din jurul celorlalte 12 nuante prezente in tabel sunt orange, verde si violet. Cele tertiare sunt galben-orange, galben-verde si albastru-violet.

Cum sa va jucati cu culorile in propria gradina

In principal la acest capitol nu aveti decat doua optiuni. Sa alegeti culorile care sunt invecinate si au legatura intre ele sau cele care nu au legatura si sunt in contrast una cu cealalta.

Combinatii armonioase de culori

Combinand culorile monocrome si folosindu-le cu nuante variate de umbre si tonuri poate fi un pas folositor pentru incepatori. Acestia nu vor fi aglomerati cu multe culori si vor putea observa usor anumite nuante noi.

Culorile analogice sunt si ele un inceput bun la inceputul exercitiului de formare a ochiului pentru a observa frumosul. Combinand doua, trei sau mai multe culori ce sunt adiacente pe roata culorilor ochiul nu va fi deranjat de tranzitia intre acestea catre alte nuante.

Combinatii de culoare in contrast

Acestea pot fi de doua feluri: complementare sau policromatice

In general se folosesc doua culori in contrast, opuse pe tabelul culorilor (rosu/verde, orange/albastru, galben/mov).

Cel mai indicat ar fi ca textura sa fie variata si combinatiile sa nu aiba un contrast prea mare. De asemenea lucrul cu trei culori echidistante este recomandat.

Combinatiile de culoare policromatice se refera la folosirea tuturor culorilor. Tot ce trebuie sa faceti este sa experimentati.

In oricare combinatie, daca va ganditi sa dati gradinii dumneavoastra o alta culoare trebuie sa va ganditi si la factorii legati de lumina, clima si mediul inconjurator. Lumina poate schimba aspectul coloristic al unei flori si totodata perceptia culorilor variaza de la persoana la persoana.

Articole asemănătoare

 • Sase greseli pe care nu trebuie sa le faci in gradina

  Tineti un “jurnal de gradina”, unde sa va notati, eventual insotind randurile cu diagrame si desene, ce si cand ati plantat, unde, cum s-au dezvoltat trandafirii, daca bujorii au avut suficienta lumina si apa, cat mai aveti (estimativ) pana la prima recolta de rosii sau primele mere. In afara aspectului practic puteti sa lipiti din loc in loc si fotografii, pentru a va aminti mai tarziu cum arata gradina la inceput.

 • Tocanita aurie de cartofi

  Gustoasa si foarte usor de preparat, reteta de tocanita aurie de cartofi este una dintre acelea cu care merita sa va colorati meniul de pranz sau masa de seara.

 • Cum sa pui in valoare arta in gradina ta

  Plantele agatatoare, foisoarele ornate cu flori deosebite si plantele de multe feluri au capacitatea sa aduca intr-o gradina aerul boem al artei si bunului gust de secole.

 • Cum sa inlocuiti buruienile din gradina cu flori

  Daca v-ati saturat de culoarea verde a gazonului din fata casei si vreti sa plantati flori frumos colorate care sa va lumineze chipul in zilele insorite, trebuie sa aveti in vedere doi pasi simpli: inlaturarea gazonului si plantarea florilor si plantelor pe care le vreti in gradina.

 • Creativitate si design pentru o curte de vis

  Ordonarea si reasezarea gradinii ar putea fi un obiectiv provocator. Insa, daca stiti cum sa va folositi curtea, intocmirea unui plan de design poate fi un obiectiv chiar simplu.


Warning: fopen(cache/41987af06b762a7fe5beb539a59b8016) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139