Cum tratam denutritia?

Slabirea este starea fiziologica in care se produce scaderea greutatii corpului cu peste 15% fata de greutatea sa normala ca urmare a unui dezechilibru intre aportul si consumul caloric si proteic.

Aceasta afectiune mai este desemnata prin urmatorii termeni de specialitate: malnutritie caloricoprotidica si distrofie alimentara.

Cauzele sale sunt cele mai diverse, incepand cu cele de ordin economic, social si terminand cu cele de ordin cultural si medical. Slabirea se poate face cu pastrarea intacta a capacitatii de munca fizica si intelectuala si a apetitului sau cu scaderea acestora. In realitate, declansarea afectiunii constituie in cele mai multe cazuri rezultatul actiunii conjugate a mai multor factori. Cei mai importanti dintre acestia sunt:

1. reducerea ingestiei de alimente determinata la randul sau de anorexie (lipsa poftei de mancare), afectiuni ale gurii si dintilor, febra prelungita, anemia, tutunul, alcoolul si altele.

2. pierderea exagerata a materiei proprii organismului prin diaree, afectiuni renale etc

3. consumul sporit de energie in perioada de crestere sau in timpul efortului fizic indelungat

4. scaderea capacitatii digestive din cauza unor tulburari ale sistemului digestiv

Efectele neplacute ale denutritiei pot fi contracarate cu ajutorul medicinei moderne sau prin intermediul plantelor tonic-amare frecvent intrebuintate in fitoterapie. Metoda din urma prezinta avantajul unor costuri mici si a unor efecte remarcabile. Pentru oricare dintre metode ati dori sa optati insa, cereti arobarea medicului dumneavoastra. 

Menta se recomanda sub forma de infuzie sau de tinctura iar scopul urmarit este acela de a stimula secretia sucurilor digestive si secretiile intestinale. In cazul folosirii infuziei, efectul antianorexigen dorit se va obtine printr-un consum de 1-2 cani pe zi(1 lingurita/cana). Sub forma de tinctura se recomanda 20 picaturi, de 2-3 ori pe zi.

  Papadia determina cresterea apetitului, stimuleaza diureza,  secretiile digestive si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. In extrasezon frunzele si coditele sale se pot utiliza sub forma de infuzie sau tinctura iar primavara in salate.

Frunzele uscate de nuc preparate su forma de infuzie indulcita cu miere stimuleaza de asemenea digestia prin excitarea secretiei sucurilor gastro-intestinale.

Alte plante extrem de utile in lupta cu denutritia mai sunt: ghintura, urzica-vie, anghinarea, salcia, pelinul, catina, cimbrul si multe altele. 

 

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Cum prevenim diabetul zaharat tip 2?

    Exista obiceiuri alimentare la care foarte multe persoane nu pot sau nu vor sa renunte nici in ruptul capului. Consumul de dulciuri este unul dintre acestea, cu toate ca riscurile sale sunt bine cunoscute. Inainte ca diagnosticul sa fie ingrijorator, medicii ne recomanda sa invatam cum sa gestionam problema pentru a evita diabetul zaharat tip 2.

  • Cum tratam insolatia?

    Insolatia reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ale sezonului estival. Persoanele care sufera de insolatie se confrunta cu dureri de cap, stari de lesin, epuizare, arsuri la nivelul pielii, convulsii si in cazuri extreme cu halucinatii, aparute pe fondul nerespectarii unor reguli minime de precautie.

  • Cand si cum trebuie plantat corect un mar

    Fara umba de indoaiala, marul este cel mai popular fruct autohton si unul dintre cele mai agreate la nivel mondial. Forma perfecta, culoarea apetisanta, aceeasi cu a pasiunii, si gustul l-au transformat intr-un adevarat simbol al tentatiei, dupa cum reiese chiar din anecdota biblica a primilor oameni, Adam si Eva.

  • Cum recunosti mierea de calitate

    Apicultura este una dintre cele mai vechi indeletniciri. Mierea la popoarele antice din bazinul Mediteranei, cum si la cel al getilor numerosi din nordul Dunarii, era considerata un dar al zeilor oferit muritorilor.

  • Cum preparam in casa branza de vaca?

    Produsele lactate se numara printre acele alimente de care nu trebuie sa ne lipsim decat in cazuri exceptionale, cum ar fi daca suntem alergici sau daca medicul ne-o cere din anumite ratiuni medicale.


Warning: fopen(cache/fa210c32a079597055b5dc8d0addbfbe) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139