De ce merita sa consumi mai des alune de padure

 


Sunt lucruri pentru care am fi dispusi sa facem eforturi considerabile sa le obtinem. Rezumandu-ne strict la alimentatie, ce ati considera ca ar fi important pentru o viata sanatoasa? Lista ar putea fi foarte de variata si aproape nesfarsita, din cauza aceasta, va sugeram sa acordati cateva momente de atentie alunelor de padure. Alunele de padure sunt genul de produs la care poftim rar si pe care il intalnim la fel de putin atunci cand suntem in febra cumparaturilor. Daca pe langa acestea, luam in considerare si faptul ca are un rol aparent secundar in alimentatie, vom intelege de ce lumea vorbeste atat de putin despre calitatile lor.

Cu toate acestea, nutritionistii ne avertizeaza ca avem toate motivele ca sa acordam interes achizitionarii si consumului lor. Servite de obicei inainte de masa sau pe parcursul zilei, alunele de padure pot constitui o maniera facila de a dobandi un surplus de fibre vegetale. In doar 100 g alune de padure se gasesc circa 10 g fibre, ceea ce inseamna circa o treime din necesarul zilnic recomandat. La ce folosesc aceste fibre? In primul rand, pentru prevenirea cancerului de colon si pentru mentinerea sub control a zaharului din sange care poate duce mai departe la boli grave, precum diabetul.

De asemenea, tesuturile vegetale vin in sprijinul procesului digestiv. Alunele sunt bogate in vitaminele A, B si chiar D. Deficienta acesteia din urma cauzeaza o serie de boli ale oaselor, motiv pentru care nutritionistii recomanda alunele de padure copiilor cu anemie, tinerilor si persoanelor varstnice. Mai mult, s-a demonstrat ca un consum zilnic de alune de padure imbunatateste performanta intelectuala, stimuland sistemul nervos.

De asemenea, sa nu uitam ca, desi sunt bogate in grasimi, alunele nu contin colesterol! Ba chiar ajuta la scaderea colesterolului, datorita acidului oleic si linoleic din compozitie. Acesti acizi grasi te vor ajuta sa tii sub control colesterolul LDL, iar consumul lor pe termen lung previne aparitia problemelor cardiovasculare.

Pe piata, in functie de perioada anului, alunele se pot gasi: proaspete, sarate, prajite, in produse de cofetarie etc. Ideale sunt alunele proaspete, cu cat mai putina sare (daca este posibil chiar fara) si cele disociate de dulciuri. Bine de stiut ca alunele se pot pastra la congelator pana la 2 ani, la temperaturi de minus18 grade Celsius.

Sursa foto: Wikipedia.org

 

I. C.

 

 

Articole asemănătoare

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam alune de padure

    Crude (preferabil pentru a beneficia din plin de calitatile nutritive) sau prajite, ca gustare sau folosite in diverse retete de desert, in salate de fructe sau, de ce nu, ca un ingredient surpriza intr-o salata de legume de toamna, alunele de padure nu sunt doar delicioase, ci si foarte sanatoase

  • Cum sa scapi mai usor de febra musculara cu ajutorul medicinii naturiste?

    Vitamina C este un aliat esential pentru ca durerea sa dispara mai repede, pentru ca ajuta la refacerea mai rapida a celulelor si tesuturilor, si este esentiala pentru buna functionare a organismului. Mancati citrice, beti suc de portocale sau adaugati suc de lamaie in ceai sau intr-un smoothie, alegeti portocale, mandarine sau un grepfrut pentru gustare, si la fel de bine folositi-va de avantajele oferite de mere sau de fructele de padure.

  • Smoothie cu fructe de padure si cacao pentru mai multa energie

    Sunt dimineti in care avem nevoie de un plus de energie pentru a se simti din nou in forma, si cea mai simpla solutie ramane o ceasca de cafea. Dar pentru cei care vor sa incerce un smoothie plin de vitamine, antioxidanti si minerale aceasta combinatie de cacao si fructe de padure (cu lapte vegetal) este o alegere perfecta.

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam mai des ciuperci

    De padure sau de crescatorie, pline de savoare si cu un gust in care se intalnesc note diverse, de la cele de pamant si verdeata la cele acrisoare sau dulcegi, ciupercile sunt satioase, versatile, au relativ putine calorii si pot fi folosite pentru o gama larga de preparate.

  • Cinci bauturi care ne ajuta sa slabim mai usor

    Banalul suc de lamaie proaspat stors este un aliat esential in lupta atat de grea cu greutatea in plus, ajutand digestia si facand ca eliminarea toxinelor din organism sa fie mai rapida si mai usoara. Simplu sau cu putina miere si apa plata, rezultand astfel o limonada de casa gata imediat, sucul de lamaie este recomandat in curele de slabire, dar si pentru un sistem imunitar mai puternic, mai multa energie si o stare generala mai buna.


Warning: fopen(cache/81bb26f5cf6312a72692067e82cd18d9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139