Dioscorea elephantipes - planta broasca testoasa

dioscorea

Denumire stiintifica: Dioscorea elephantipes

Denumiri comune: Planta Broasca testoasa, Piciorul Elefantului

Familie: Dioscoreaceae

Origine: Africa de Sud

 

 discorea elephantipes

Aspect si prezentare: Planta perena cu radacina sub forma de tubercul si port de liana, o suculenta neobisnuita ce constituie o aparitie exotica, extrem de rara si oarecum excentrica, in colectiile de plante de la noi din tara. Ornamentala prin frunzele mari, cordiforme si rotunjite, de un verde-albastrui lucios, dar mai ales prin caudexul aparte, lemnificat si adanc crestat, atrage in mod inevitabil atentia, fiind utilizata adesea ca piesa individuala de decor verde.

 

 

Conditii de ingrijire/cultivare:

Lumina intensa chiar puternica este pe placul acestui arbust, cu o usoara umbrire in miezul zilei, cand soarele devine arzator. Se va evita pozitionarea in zone umbrite, lipsa luminii afectand in mod vizibil dezvoltarea frunzisului.

Iubeste caldura, dar nu suporta canicula prelungita, tolerand temperaturi intre 10 si 24 de grade Celsius. Iarna va fi trecuta printr-un usor repaus, cand ghiveciul va fi asezat in locatii racoroase si chiar umbrite, ferite de umezeala.

Tolereaza bine aerul uscat din interiorul locuintelor si nu emite pretentii in privinta unei umiditati atmosferice ridicate, in schimb are nevoie de udari abundente, in perioada de crestere vegetativa. In perioada caniculara necesita udare la fiecare 4-5 zile.

Ca substrat de cultura se va utiliza un amestec de pamant bogat de gradina, in amestec cu mranita de frunze, scoarta maruntita si nisip. Are nevoie de un drenaj foarte bun, intrucat apa stagnata la nivelul radacinilor tuberizate poate risca putrezirea lor.

Fertilizarea se va efectua din aprilie pana in septembrie, numai dupa pornirea in vegetatie a tuberculului. Aplicarea unui ingrasamant echilibrat pentru plante cu flori, la fiecare 12-14 zile este, mai mult decat suficienta.

 

 

Inflorirea se produce arareori la plantele cultivate in ghivece. In mediu natural, florile sunt mici stelute galbene, grupate in raceme de 6-8 cm si apar la sfarsitul primaverii si vara.

 

 

Inmultirea se realizeaza prin divizarea tuberculilor, primavara, o data cu schimbarea substratului.

 

 

Trucuri si sfaturi speciale: In perioada caniculara, spalati periodic frunzele cu dusul, sau stergeti-le cu un burete ud, pentru a evita atacul paianjenilor rosii.

Nu necesita prea mult spatiu imprejurul radacinilor, asa ca replantati anual tuberculul, in pamant proaspat, fara a schimba si ghiveciul.

 

 

Alte specii si varietati: Genul Dioscorea cuprinde cca 600 de specii. Dintre acestea mai cunoscute sunt: D.communis, D.balcanica, D,japonica, D,mexicana, D.nipponica, D.villosa, D.allata, D.esculenta, D.glabra, D.hispida, D.trifida, D.bulbifera, D.opposita, D.pentaphylla, D.batatas (Ignamul) - o leguma intens cultivata in zonele tropicale.

 

 

Aprilie 2008

GradinaMea.ro

V.S.

 

Articole asemănătoare

 • Planta de “Trei Rai”, buna pentru bolile de ficat

  Planta de Trei Rai, ficateaua sau popalnicul iepuresc este o planta micuta, acoperita cu perisori, din familia ranunculaceelor. Planta creste frecvent in padurile de foioase de deal si de munte. Frunzele sale, impartite in trei lobi, raman verzi si in anotimpul rece.

 • Aglaonema, o planta de interior decorativa prin frunze

  Aglaonema este o planta in forma de tufa ramificata, originara din Asia de sud-est, apreciata pentru frunzele in forma de lance, de culoare verde cu dungi alb-argintii, verde inchis ori crem. Planta numara peste 60 de specii,

 • Tibouchina, planta de interior cu accent sud-american

  In mediul natural, Tibouchina se numara printre florile care impodobesc, cu delicatetea lor consacrata, peisajul sud-american. La noi, insa, din cauza conditiilor climatice, ea este tratata ca planta de interior, iarna, si ca planta de terasa, vara.

 • Planta paianjen, practica si usor de ingrijit

  Desi creste natural in indepartatele tinuturi tropicale, planta paianjen a dovedit o uimitoare putere de adaptare la conditiile altor teritorii. Ba mai mult, a ajuns printre cele mai

 • Rheum palaestinum, planta care se uda singura

  Rheum palaestinum este o planta extreme de rara, descoperita de cercetatorii de la Universitatea din Haifa, care creste doar in zona arida a Israelului si Iordaniei.


Warning: fopen(cache/a151415fa21dc1aa164c498db0c4aa71) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139