Rheum palaestinum, planta care se uda singura

Rheum palaestinum este o planta extreme de rara, descoperita de cercetatorii de la Universitatea din Haifa, care creste doar in zona arida a Israelului si Iordaniei.

Cel dintai lucru care le-a atras atentia a fost discordanta dintre dimensiunile plantei si climatul aspru in care se dezvolta. Frunzele de Rheum palaestinum pot ajunge la un diametru de circa 1 m, fara a beneficia macar de o cantitatea satisfacatoare de precipitatii.

Deseori, sezonul ploios nu face mai mult decat sa umezeasca stratul superficial de roca in aceasta parte a lumii, asa incat orice forma de viata este demna de apreciat. Oamenii de stiinta au constatat ca planta poseda o abilitate rar intalnita in regul vegetal si oricat de bizar ar suna, se uda realmente singura.

Spre deosebire de alta specii de plante, Rheum palaestinum s-a adaptat conditiilor locale dezvoltand un sistem complex de colectare si irigare. Apa stocata cu ajutorul frunzelor, cantitativ de 16 ori mai multa decat in cazul unei plante obisnuite, este canalizata spre radacini in functie de necesitati. 

Sursa foto

I. C.

 

 

Articole asemănătoare

 • Clematite Nelly Moser

  Planta decorativa care se potriveste atat in gradini cat si in balcoane, Clematis Nelly Moser este o varietate hibrida care iese usor in evidenta datorita florilor mari, numeroase, cu petale bicolore si care se adapteaza usor diverselor tipuri de sol si climate.

 • Valente terapeutice ale ceaiului de hibiscus

  Hibiscusul (Rosa sinensis) este o planta tropicala si subtropicala originara din estul Asiei, denumita popular “trandafir” chinezesc, datorita florilor sale mari si rosii. Hibiscus rosa sinensis - singura varietate care se cultiva ca planta de apartament - este membru al familiei Malvaceae.

 • Plante perene care se tund primavara

  Plantele perene sunt acelea care rodesc mai multi ani la rand, avand o radacina persistenta din care se dezvolta o tulpina noua in fiecare primavara.

 • Lucruri pe care nu le stiai despre ghiocel

  Mica planta erbacee perena, cu frunze liniare si o singura floare de culoare alba infloreste la inceputul primaverii. Se spune ca atunci cand Dumnezeu a creat lumea i-a spus zapezii sa mearga şi sa roage florile sa-i dea un pic din culoarea lor.

 • Anthurium, planta care infloreste continuu

  Puteti avea o planta care sa infloreasca continuu. In timp ce o floare este pe trecute, apare alta. Si tot acest miracol cu o ingrijire adecvata si nu foarte dificila.


Warning: fopen(cache/9293a41747a4b02f6efff0d428a9052f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139