Dovleacul. 5 motive sa il introduci mai des in dieta

Mai sunt cateva zile pana la sarbatoarea de Halloween si ca de fiecare data la sfarsit de octombrie dovleacul revine in atentia noastra mai mult cu bune decat cu rele. Dincolo chipurile simpatice pe care le capata intr-un moment de inspiratie artistica, adevarata importanta a dovleacului deriva din calitatile sale curative.

In perioada coloniala timpurie, dovlecii erau utilizati atat in alimentatia de baza cat si in medicina traditionala, pe considerentul ca elimina pistruii si vindeca muscatura de sarpe. Prezentam cateva aspecte ce ar trebui sa va redea interesul pentru aceasta “vedeta” a toamnei:

 5. Are un continut scazut de calorii

Multi oameni, mai ales dintre cetatenii americani, asociaza dovleacul cu tarta delicioasa servita la Ziua Recunostintei. Ce nu stiu unii dintre ei este ca o cupa de dovleac contine doar 49 de calorii. In plus, aceasta leguma are un continut sporit de fibre iar pe langa multe alte beneficii pe care le ofera ne ajuta sa pierdem in greutate.   

4. Face pielea mai frumoasa

Pulpa de dovleac contine vitamina A, vitamina C si vitamina E, ajutand pielea sa se mentina elastica si stralucitoare. Carotenoidele, compusii care dau culoarea portocalie a dovleacului, previn ridurile.

3. Reduce riscul de cancer

Aceleasi carotenoide sunt recomandate de specialisti pentru prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare. Combinate si cu alti antioxidanti puternici, carotenoidele transforma dovleacul intr-un aliment excelent pentru consum, recomandat indeosebi persoanelor cu asemenea precendente in familie. 

2. Imbunatateste sanatatea ochilor si calitatea vederii 

Dovleacul contine o cantitate importanta de luteina si zeaxantina. Acestea sunt depozitate la nivelul maculei si al retinei, protejandu-le in fata radicalilor liberi responsabili pentru degenerarea la nivel celular. Alti compusi naturali din dovleac care influenteaza calitatea vederii sunt: magneziul, potasiul, zincul si fierul.

1. Poseda proprietati anti-inflamatorii

Cercetatorii au evidentiat faptul ca beta carotenul inzestreaza dovleacul cu proprietati antiinflamatorii. In studiile efectuate, semintele de dovleac au manifestat proprietati antiinflamatorii similare indometacinului, dar neinsotite de aceleasi efecte adverse. Din acest motiv, dovleacul este recomandat persoanelor care sufera de artrita, de entorsa musculara sau de alte afectiuni care pot fi tratate cu analgezice.

Sursa foto: wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Tratamente naturiste cu limeta

    Limeta sau lamaia verde este intalnita tot mai des in bucatarie si nu numai, multi preferand-o pentru gustul placut, proaspat, racoritor, cu note usor amarui, mai putin intens decat al lamaii clasice, dar foarte aromat.

  • Ghimbirul in terapiile naturiste

    Ales pentru aroma sa picanta, usor de recunoscut, folosit sub forma de pudra, ras sau taiat in bucatele mai mari sau mai mici, ghimbirul este folosit tot mai des in bucatarie, in retete diverse, insa este de multa vreme o prezenta obisnuita si in medicina naturista.

  • Legume si fructe pentru un par mai sanatos

    Portocalele: pentru un par sanatos aveti nevoie de vitamina C, de multa vitamina C. Si cel mai simplu si sanatos este ca in locul unui drum la cea mai apropiata farmacie sa incepeti sa mancati cat mai des portocale, dar si alte citrice, ca gustare, desert sau sub forma de suc.

  • Rodia – un aliment necesar in sezonul rece

    Exista alimente care ar trebui consumate cat mai des in perioada sezonului rece, iar printre acestea se numara si fructul de rodie. Rodiile nu sunt simple fructe, sunt niste super fructe care se disting prin numeroase substante nutritive.

  • Chiftelute cu soia si ciuperci

    Soia este o planta miraculoasa, originara din China, care dateaza de 3000 de ani. Aceasta este utilizata tot mai des in componenta unor preparate culinare, deoarece are o valoare nutritiva mare.


Warning: fopen(cache/d19adef92c82ab4b4177a1ba123150fe) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139