Dunarea poluata cu petrol sarbesc

Directia Apelor Jiu (subunitate bazinala a Administratiei Nationale Apele Romane), a informat Centrul Operativ pentru situatii de urgenta din cadrul MMGA, ca astazi, 03.10.2006, in jurul orei 8.30, Sistemul de Gospodarire a Apelor Mehedinti a fost anuntat de catre Politia de Frontiera Calafat despre prezenta unei noi pelicule continue de produs petrolier pe fluviul Dunarea cu o latime de circa 200 m, intre km fluviali 819-833, de la senalul navigabil spre malul romanesc, poluare distincta de cea semnalata ieri, la km. 855.

 

Echipele de interventie ale S.G.A. Mehedinti s-au deplasat in zona pentru evaluarea situatiei si actioneaza cu material absorbant biodegradabil (de tip SPILLSORB) pentru stoparea fenomenului.

 

Politia de frontiera impreuna cu reprezentantii D.A. Jiu s-au deplasat cu o salupa in zona Cetate, km fluvial 815-811, pentru monitorizarea zonei, pregatiti cu o echipa de interventie si material absorbant biodegradabil.

 

O comisie format din reprezentani ai D.A. Jiu, Sistemul de Gospodrire a Apelor Mehedini, Garda de Mediu Mehedini i Agenia de Protecia Mediului Mehedini, face verificri pe malul romnesc al Dunrii n vederea depistri eventualelor surse de poluare cu produse petroliere i stabilirea cauzelor care au produs-o.

 

Conform D.A. Jiu, sursa de poluare nu a fost identificata pana in acest moment. S-au prelevat probe de apa pentru a fi supuse analizelor de laborator. De asemenea, s-a observat ca flora si fauna nu au fost afectate.

 

Totodata, preedintele subcomisiei de Protecie a Caliti Apei din cadrul Comisiei Hidrotehnice Romno-Srbe, Nicolae Teodorescu, se va deplasa n zona de incinden pentru a analiza situaia la faa locului.

 

Partea romana a solicitat partenerilor sarbi o intalnire a comisiilor de experti, in cursul zilei de astazi, 3 octombrie, ora 14.00, in vederea identificarii sursei de poluare, conform acordului hidrotehnic bilateral romano-iugoslav si in vederea luarii de actiuni pentru reducerea efectelor nocive asupra mediului.

 

Referitor la pelicula discontinua de produs petrolier, observata ieri, 02.10.2006, in zona Gruia, din informatiile primite de la D.A. Jiu, aceasta s-a propagat in aval, pe malul drept (bulgaresc) al fluviului Dunarea, din cauza curentilor. Pe malul romanesc, pe teritoriul judeului Dolj, nu a fost semnalata poluare cu produse petroliere, constatandu-se ca fenomenul este sistat.

 

D.A. Jiu mentioneaza ca nu se cunoate exact sursa de poluare pentru nici una dintre cele dou poluri (atat cea de ieri, 2 octombrie, din zona Gruia, cat i cea de astzi, 3 octombrie). In aceasta situatie s-a propus realizarea, in cel mai scurt timp, a unei intalniri, la nivel de experti, cu partea sarba pentru evaluarea si identificarea surselor potentiale de producere a poluarii.

 

Pe baza informatiilor primite de la D.A. Jiu, vom reveni cu noi informatii despre evolutia fenomenului.

Ministerul Mediului

03.10.2006

Articole asemănătoare

 • Rezervatia mixta Saraturi Murighiol

  Vizitata pentru peisajul deosebit si practicarea pescuitului, Rezervatia mixta Saraturile Murighiol face parte din Rezervatia Naturala Saraturi. Obiectivul este accesibil turistilor fara taxa de vizitare si ofera conditii bune de campare.

 • Astazi celebram Ziua Pamantului

  In ultima sambata a lunii martie Romania serba alaturi de multe alte natiuni Ora Pamantului prin incetarea consumului de electricitate timp de o ora. La nici o luna dupa acest eveniment, protectia planetei albastre revine in atentia oamenilor, insa de aceasta data privind toate domeniile de activitate care au impact negativ asupra mediului.

 • Topul celor mai poluate orase din lume

  Poluarea, o problema majora astazi, ne afecteza tot mai mult. Un clasament pentru cele mai poluate orase din lume a fost realizat avand in vedere toxicitatea substantelor poluante.

 • Dunarea, singurul fluviu din Europa al carui ecosistem e amenintat

  Dunarea este unul dintre fluviile cele mai amenintate din lume, spune organizatia de mediu WWF, al carei raport sustine ca...

 • Topul celor mai poluate locuri din lume

  Topul celor mai poluate orase din lume a fost intocmit de comisia tehnica a BlackSmith Institute, un ONG dedicat problemelor de mediu din New York. Criteriile ierarhiei au fost numarul persoanelor afectate, toxicitatea substantelor...


Warning: fopen(cache/9e48b8d951686012b82d4d17e5af47d8) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139