Dune, trandafirul catarator pentru orice gradina

Cu bobocii sai mari, de un galben delicat, deschis, aceasta varietate de trandafir urcator este rezistenta, longeviva, se adapteaza usor conditiilor de sol si clima din Romania, asa ca va trece cu bine atat de perioadele secetoase cat si de cele geroase. Marele avantaj ramane culoarea sa aparte, dublata de parfumul dulce, tipic pentru trandafiri, avand atunci cand bobocii au ajuns la maturitate si note aparent exotice, trimitand chiar spre parfumul citricelor. Singuri sau alaturi de alti trandafiri, Dune sunt o excelenta optiune pentru cei care vor un soi usor de plantat si intretinut.

La fel ca si celelalte varietati, trandafirul urcator Dune va avea nevoie de o zona din gradina unde sa aiba un sol cu drenare buna, ideal putin nisipos si cu PH usor acid, ferit pe cat posibil de curentii reci de aer. Cele mai bune amplasamente sunt cele unde viitoarea tufa sa aiba cat mai mult soare pe toata durata zilei – astfel bobocii vor fi mai mari, iar coloritul mai intens – dar poate tolera si un regim de semiumbra. Va avea nevoie de la bun inceput de un suport pe masura pentru ca la maturitatea va depasi cu usurinta doi metri inaltime. Butasii se vor planta primavara sau toamna, pastrand o distanta de cel putin un metru intre exemplare si udand frecvent, dar in cantitati moderate. In prealabil solul unde vor creste viitorii trandafiri Dune trebuie curatat de buruieni si pietris. Nu are nevoie de lucrari dificile de intretinere, doar de taierea periodica a partilor uscate sau cu aspect bolnav odata cu iesirea din iarna, si va inflori in mai multe valuri toata vara pana spre jumatatea toamnei.

Florile sunt mari, cu petale catifelate si intr-o nuanta luminoasa, aflata intr-un interesant contrast cu frunzisul de un verde inchis. Sunt trandafiri cu aspect decorativ deosebit, buni pentru buchete si aranjamente florale pretentioase, rezista cateva zile dupa ce au fost taiati, iar parfumul este incantator.

Foto: rankinroses.com.au

Articole asemănătoare

 • Alpine Sunset, trandafirul pentru gradini de neuitat

  Soi de trandafir floribunda cu boboci mari, in nuante deschise si incantatoare de galben si roz, Alpine Sunset este bun pentru orice gradina sau parc, dar este adesea ales si de florari pentru buchete elegante sau aranjamente florale dedicate unei ocazii speciale.

 • Crinii Jules Verne

  Crin longeviv si rezistent cu inflorescente mari, grele, de un alb imaculat, aceasta varietate ce poarta un nume celebru este excelenta pentru orice gradina sau parc, dar si pentru buchete dedicate unor ocazii speciale.

 • Actrite celebre si trandafirii care le poarta numele

  Ingrid Bergman: varietate rezistenta, care va inflori in repetate randuri pana spre jumatatea toamnei, cu petale de un rosu elegant si delicat, este o alegere excelenta pentru orice gradina, fiind genul de trandafir care arata minunat inconjurat de alte flori sau alte varietati.

 • Laleaua Parrot Blue

  Daca suntem deja obisnuiti cu lalele rosii sau galbene, aceasta varietate exotica si rar intalnita surprinde prin coloritul aparte al petalelor, un violet deschis spre indigo, cu zone albe, ideal pentru orice gradina sau pentru ghivece asezate pe balcon.

 • Bujorii Primavera, un plus de lumina pentru gradini

  Cu florile sale mari, grele, in forma de cupa, de un alb-crem ce poate sa bata spre galben deschis in functie de lumina soarelui si de sol, acest soi de bujor este o alegere inspirata pentru orice gradina sau parc, aducand luminozitate si prospetime, mai ales in contrast cu alte flori.


Warning: fopen(cache/01bd9921f5e0bd3db7106596fc42774d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139