Fructele cu samburi

Fructele samburoase se caracterizeaza printr-un colorit placut, sunt suculente, bogate in glucide, usor asimilabile. Unele fructe din aceasta grupa (cirese, caise, prune, piersici, etc.) sunt valoroase datorita continutului in substante minerale (Fe, P, K, Na, Ca, etc.).

 

prunPrunul
Este pomul fructifer cel mai raspandit la noi in tara; prunele sunt apreciate pentru cantitatea de glucide pe care o contin si pentru sarurile minerale (Ca, Na, Mg, Fe, etc.). Exista numeroase soiuri si se deosebesc intre ele prin forma, culoare, suculenta, perioada de coacere, aderenta samburelui la pulpa, etc.

Din soiurile de prune varatice fac parte:
- Renglotele de culoare verde-transparenta sau galbena, cu pulpa zemoasa, acidulata, cu gust dulce, aromate, cu samburele neaderent de pulpa.

Soiurile de toamna sunt cele mai numeroase, ca de exemplu:
- Tuleul gras, care are fructe de forma ovala cu pielita subtire de culoare violeta-inchis sau neagra, pulpa de culoare verde-galbuie cu gust dulce acrisor.
- Vinetele romanesti sau brumarii sunt cele mai valoroase; au forma oval-alungita, pielita de culoare vanata-inchis spre neagra, subtire si foarte elastica; la suprafata au un strat de bruma albastruie. Pulpa este de culoare galbena-verzuie la inceput, apoi rosiatica, gust dulce, aroma placuta specifica, neaderenta la sambure.
- D'Agen-ul are forma oval-alungita, marime mijlocie, pielita rosiatica-violacee, pulpa neaderenta la sambure, suculenta si cu gust dulce.
- Grasele romanesti au fructele globuloase, suculente, pulpa aderenta la sambure; se utilizeaza ca fructe de masa.

 

caisCaisul
Fructele sale sunt apreciate pentru continutul in vitaminele B, C, provitamina A, precum si in glucide si saruri minerale. Se consuma in stare proaspata si la diferite preparate.

Soiurile mai importante de caise sunt:
- De Ungaria, cu fructe de calitate superioara, gust si aroma placuta, pulpa neaderenta la sambure, suculenta, dulce si usor acidulata.
- Falca rosie, cu fructe mari si mijlocii, forma asimetrica (una din jumatati mai dezvoltata), pielita portocalie, iar pe partea mai expusa la soare de culoare rosie-purpurie , pulpa consistenta, usor acidulata si aromata.
- Tarzii de Bucuresti, cu fructe de marime mijlocie, forma ovala cu pielita galbuie spre galben pe partea care a fost expusa la soare, pulpa dulce, dar nearomata.

 

piersicPiersicul 
Face fructe foarte apreciate pentru gustul lor placut; ele se consuma in stare proaspata, si la unele preparate.

Soiurile mai utilizate in alimentatie sunt:
- La France, soi cu fructe moi, pielita galbena, cu nuanta rosie-purpurie pe partea care a fost expusa la soare. Pulpa este de culoare alba-galbuie, roz, zemoasa, fina, dulce, parfumata, neaderenta la sambure.
- Elberta, soi cu fructe mari, jumatati inegale, pielita de culoare galbena cu nuante rosii pe partea care a fost insorita, pulpa de culoare galbena-portocalie, tare, fiind parfumata si zemoasa.
- Hale, cu fructe  mari si forma sferica, pielita colorata in galben-auriu si cu rosu puternic spre partea care a fost expusa la soare, pulpa de culoare galbena-aurie, spre centru rosie si suculenta.

Soiurile obisnuite de piersici de marime mica si mijlocie cu pulpa tare, colorata galben-rosie se utilizeaza la compoturi, dulceturi, inghetate, tarte, etc.

 

ciresCiresul
Fructele sunt foarte atragatoare prin forma si coloritul lor (rosii, portocalii, galbene, etc.). Ele au forma globulara (rotunda), suprafata neteda si lucioasa. Pulpa are structura crocanta, suculenta, cu gust dulce-acrisor, acidulat sau amarui. Ciresele timpurii de mai contin multa apa si nu sunt aromate.

Cele mai apreciate sunt ciresele pietroase, care se grupeaza in soiurile:
- Pietroase de Cotnari, cu fructe mari cordiforme, culoarea rosie-rubinie, fin acidulate, placute la gust.
- Pietroasa de Leordeni, cu fructe de marime mijlocie, forma condiforma alungita, cu culoare de fond a pielitei galbena, iar cea de acoperire rosie-bruna, soi foare dulce si bun la gust.
- Pietroasa Germendorf, cu fructe foarte mari, de culoare rosie inchisa, pulpa tare, suculenta, gustoase, foarte apreciate, rezistente la transport.

Ciresele se utilizeaza in stare proaspata si la diferite preparate, ca, de exemplu: confiate, compoturi, gem, dulceata, etc.

 

visinVisinul
Fructele sunt apreciate pentru gustul acrisor datorita gustului mai scazut in zaharuri si mai mare in acizi organici.

Principalele soiuri de visine sunt: Mocanesti, Spaniole, Crisana, etc., care se folosesc la: supe, inghetate, compoturi, bomboane, gemuri, dulceturi, prajituri, etc.

Articole asemănătoare

  • Salata de fructe cu samburi de rodie si mandarine

    O reteta pentru o salata de fructe ce poate fi pregatita in sezonul rece, aromata, cu un gust dulce acrisor, buna ca desert sau gustare.

  • Kiwi pentru sanatate

    Unul dintre fructele cu cel mai mare continut de vitamina C, perfect ca o gustare sau pentru a fi folosit in diverse retete, este unul dintre fructele exotice preferate de multi, in care veti gasi si vitamina E, K, magneziu, fosfor, cupru, acid folic, luteina, antioxidanti. La fel ca si bananele si fructul de kiwi este o buna sursa de potasiu.

  • Salata de fructe curcubeu

    Un amestec de forme, culori, nuante si gusturi intr-o salata de fructe care poate fi desertul perfect pentru o ocazie festiva sau pur si simplu o gustare in zilele de vara. Este o reteta versatila, asa ca puteti sa scadeti sau sa cresteti cantitatile, pastrand proportiile, dar si sa inlocuiti fructele cu ce aveti la dispozitie sau ce preferati.

  • Samburii de caise, sanatosi consumati cu moderatie

    Prunus armeniaca este denumirea data de specialisti caisului, pom fructifer cu origini geografice incerte, raspandit din Tara Soarelui Rasare pana in Europa si pe continentul lui Cristofor Columb.

  • Sparanghelul - intre delicatesa si medicament natural

    Bucataria traditionala ajunsa la un rafinament desavarsit in state precum China, Italia sau Franta, si-a dovedit in repetate randuri afinitatea pentru legumele si fructele cu gust bun si proprietati remarcabile.


Warning: fopen(cache/6d51968ccca2afe5f8b2098bdfe741c2) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139