Samburii de caise, sanatosi consumati cu moderatie

Prunus armeniaca este denumirea data de specialisti caisului, pom fructifer cu origini geografice incerte, raspandit din Tara Soarelui Rasare pana in Europa si pe continentul lui Cristofor Columb. Destul de recent, caisul a fost introdus in Sudul Australiei, unde este cunoscut sub numele de Riverland, precum si in Tasmania.

O lume intreaga se desfata, asadar, din fructele suculente si de culoare oranj ale acestuia, carora medicii le atribuie calitati medicale diverse. Chinezii asociaza prin traditie caisul cu educatia si medicina. Cercetarile contemporane au demonstrat insa ca nu numai pulpa fructelor prezinta valente tamaduitoare ci si samburii ascunsi in interiorul lor. Consumati regulat, in cure de cateva zile, intr-o cantitate moderata, samburii pot face adevarate minuni. Acestia contin proteine, acizi grasi, numeroase vitamine si minerale. Samburii de caisa depoziteaza o mare cantitate de vitamina B17, cunoscuta in literatura ca “amigdalina”.

Amigdalina se face respondabila, se pare, pentru combaterea celulelor canceroase, prin stimularea sistemului imunitar. In cazul cancerului de san si al celui de plamani, curele cu samburi de caise sunt recomandate pe perioade de pana la o luna, cu pauza de doua saptamani intre ele. Este esential sa nu ignorati sfatul nutritionistilor de intrerupere a curei, pe perioada indicata, deoarece excesul poate atrage dupa sine unele efecte secundare. Samburii de caise contin mici cantitati de cianura, in medie, circa 0.5 mg.

Prin urmare, consumati in exces, ei pot produce simptome ale intoxicatiei cu cianura: greata, eruptii cutanate, febra, dureri de cap, insomnie, senzatie de sete, slabiciune, diverse dureri articulare si musculare etc. In anul 1993, Departamentul Statului New York pentru Agricultura si Piete a analizat continutul de cianura a doua pachete de samburi de caise de 250 g importate din Pakistan si ajunse la vanzare pe rafturile magazinelor alimentare.

Concluziile testului au fost de-a dreptul uimitoare: fiecare pachet, daca este servit de cineva la o singura gustare, contine cel putin dublul dozei minime letale de cianura pentru un adult. In ciuda acestui lucru, nu s-au inregistrat decese. O singura intoxicare grava provocata de samburi a fost raportata pe parcursul a 19 ani.  Un filozof chinez sustinea despre Confucius ca tinea orele de clasa cu elevii sai printre lemne de cais pentru a li se lumina mintile. Daca vrei sa ai mereu mintea limpede, consuma cativa cativa samburi in fiecare zi (intre 5 si 10), timp de 14 zile. Acetilcolina si lecitina sunt doua substante care te vor ajuta in procesul de memorare.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/2b1a71f24cd40f8a3c0ad99f1533a885) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139