Gradina 'lasagna'

 

 Daca auziti pentru prima data de o "gradina lasagna' cu siguranta va ganditi la straturi care contin cele mai des intalnite ingrediente in retetele italiene de spaghete si desigur lasagna.

O gradina lasagna nu are legatura cu plantele cultivate special pentru a da gust sosurilor de origine italiana ce se asorteaza cu pastele.

Cea mai potrivita definitie ar fi "o gradina de orice dimensiune, usor de organizat", pentru care veti avea nevoie de pamant, cateva scanduri pentru straturile inalte si foarte multe ziare.

"lasagna" face referire la constructia de baza a pamantului. Straturi de sol sunt asezate intre straturi de ziar, cu o portie generoasa de sol in partea de sus.

Cel mai bun anotimp pentru a construi o gradina lasagna este cel de toamna deoarece aveti nevoie de cel putin un sezon pentru descompunerea ziarului in vederea imbogatirii solului,dar si pentru a va asigura ca buruienile au fost distruse. Prin aceasta metoda nu trebuie sa arati sau sa pliviti straturile.

Incepeti prin alegerea unui loc potrivit pentru amenajarea gradinii. Puteti de asemenea sa amenajati doua gradini lasagna sau mai multe. Una pentru legume, iar alta pentru flori spre exemplu.

Dupa gasirea locului potrivit, acesta trebuie udat foarte bine. Dupa ce pamantul devine destul de umed puteti crea forma din scanduri sau chiar caramizi. Cautati materialele cele mai potrivite care vor sustine pamantul.

Puteti amenaja o gradina lasagna chiar si intr-un loc unde creste iarba. Nu uitati ca aceasta trebuie udata foarte bine la fel ca in cazul pamantului.

Dupa udare asezati paginile de ziar direct pe pamant. Suprapuneti marginile cu un alt strat de ziar, iar apoi turnati din nou apa. hartia trebuie sa fie uda, nu doar umeda.

Primul strat de ziar este cel mai important deoarece acesta va ucide iarba si buruienile, transformandu-le in cele din urma intr-un compost bogat in nutrienti si un refugiu pentru rame.

Dupa asezarea ziarului adaugati un strat de pana la doi centimetri de pamant, dupa care repetati din nou asezarea ziarului si udati bine inca o data, la fel ca prima oara.

Repetati procesul pana cand sunteti gata sa adaugati ultimul strat de pamant. Adaugati in plus pamant dupa cateva zile. La sosirea primaverii gradina dumneavoastra "lasagna" fa fi pregatita pentru plantare.

Sursa foto: 1

Articole asemănătoare

  • Sase greseli pe care nu trebuie sa le faci in gradina

    Tineti un “jurnal de gradina”, unde sa va notati, eventual insotind randurile cu diagrame si desene, ce si cand ati plantat, unde, cum s-au dezvoltat trandafirii, daca bujorii au avut suficienta lumina si apa, cat mai aveti (estimativ) pana la prima recolta de rosii sau primele mere. In afara aspectului practic puteti sa lipiti din loc in loc si fotografii, pentru a va aminti mai tarziu cum arata gradina la inceput.

  • Trandafirul Yellow Meilove, mai mult galben solar in orice gradina

    Soi de origine franceza de trandafir floribunda, Yellow Meilove atrage atentia prin coloritul bobocilor sai mari, un galben solar, deschis, intens, care va lumina si infrumuseta orice gradina sau parc.

  • Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina

    Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.

  • Trucuri si idei pentru gradina

    Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.

  • Magnolia Heaven Scent, o alegere inspirata pentru orice gradina

    Cu florile sale mari, numeroase, de un roz pur spre violet deschis, palid, cu tuse albe, aceasta varietate de magnolie este potrivita pentru orice gradina sau spatiu verde, dar devine centrul de atractie si interes mai ales intr-un spatiu relativ restrans.


Warning: fopen(cache/45c70164a70182a5db71d69f92c3802b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139