Gradina de iarna - oaza de liniste si de verdeata

Plantele sunt absolut minunate. Ele impodobesc spatiile in care sunt amplasate, redau viata oricarui coltisor, ne linistesc si ne binedispun prin frumusetea petalelor, frunzele si formele deosebite.

Primavara, vara si chiar si toamna timpurie ne putem bucura de aceste podoabe pe terasa sau in gradina, iarna insa, desi aranjam cateva ghivece si pe pervazul ferestrelor, parca nu este acelasi lucru. Parca nu ne simtim ca si cand am fi in inima naturii. Pentru acest lucru exista insa o solutie: serele sau asa numitele “gradini de iarna”.

Plantele care cresc aici preiau diverse functii pe care le indeplinesc si peretii sau ferestrele: ele filtreaza lumina si tin umbra daca este cazul. Au grija de o clima si o ambianta placuta, deoarece ele produc pe langa o buna dispozitie si oxigenul vital oamenilor.

Pentru ca plantele sa se simta bine in “gradina de iarna”, pentru a infrumuseta mediul si pentru a ne bucura privirile este nevoie de respectarea anumitor reguli de baza, acel know-how foarte important. Majoritatea plantelor care cresc intr-o sera sunt exotice, iar acestora trebuie sa le oferim un climat propice.

Sursa foto

A.V.

 

Articole asemănătoare

 • O gradina de legume de invidiat

  Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.

 • Sfaturi pentru o gradina de interior

  Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.

 • Gradina de legume in luna noiembrie

  Fiind dincolo de toate o sursa primara de alimente, gradina de legume necesita atentie in permanenta. Asa se face ca in calendarul activitatilor lunare, noiembrie ocupa un loc deosebit de important.

 • Ce noutati aduce sfarsitul verii in gradina de legume

  Asa cum ne-am obisnuit, la incheierea sezonului estival, reflectam la schimbarile produse in gradina de acest moment. Doar cateva zile ne mai despart oficial de toamna, iar acest lucru reiese cel mai lamurit din gradul de maturare al fructelor si legumelor.

 • Gradina de Vara din Saint Petersburg

  Gradina de Vara din Saint Petersburg a luat fiinta in anul 1704 cu implicarea directa a Tarului Petru cel Mare. Aflandu-se in calatorie prin Europa si fiind impresionat de frumusetea gradinilor regale, Petru I doreste ceva asemanator la “Venetia Nordului” pe care o construise.


Warning: fopen(cache/3a9027d3547b3290d72b95574eb57954) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139