Gradina de toamna si culorile

Imaginati-va o gradina lipsita de culoare, fara nimic atractiv din punct de vedere vizual. Viata ar fi mai trista pentru cel ce ar avea-o in spatele casei sale.

Din fericire in viata reala nu exista gradini acromatice, ci numai monocrome, care nu inseamna nicidecum acelasi lucru.

Culorile stimuleaza creierul, ascut simturile si au un impact emotional major asupra noastra. Tristetea, teama, bucuria, curajul, pofta de viata, toate ne sunt induse in subconstient de componenta cromatica a gradinilor.

Exista o multime de aspecte de care trebuie sa tinem seama atunci cand proiectam un spatiu verde. Pe langa forma, stil, pavaj si alte detalii practice, o atentie deosebita se cuvine, desigur, culorilor. Toamna cu atat mai mult, cand predispozitia la stari melancolice este mai mare ca oricand in timpul anului.

Sfarsitul verii ofera un prilej unic de a da un aspect unic gradinii tale, si de a scapa de ruginiul asternut afara si in suflet. Exista flori de toamna care pot prelungi viata gradinii pana la caderea brumei, cum sunt de pilda, crizantemele.

Aceste plante perene se dezvolta la baza solului si isi etaleaza podoaba floristica pana toamna tarziu. In functie de soi, culorile crizantemelor merg de la nuante de violet inchis (soiul Accent), pana la galben (Frivoli, Axilia, etc) sau alb (Luyona, Breitner, etc).

Hortensiile sunt plante iubitoare de apa care rezista la temperaturi de -10 sau chiar – 15 grade Celsius. Totusi, este indicat sa le oferim protectie impotriva gerului acoperindu-le cu frunze, paie sau carton. Interesanta in cazul hortensiilor este si conexiunea dintre pH-ul solului si culoarea florilor. Daca acestea din urma vor capata nuante de albastru, inseamna ca solul din gradina este acid. Daca, in schimb, florile vor avea o nuanta de rosu sau roz, solul este alcalin. Acest indicator poate fi de folos in diferite situatii.

Desi provine din regiunile montane din jurul Marii Mediterane, anemona s-a adaptat si conditiilor de la noi. Planta este apreciata pentru gingasia ei, si pentru petalele care includ nuante de alb, roz, rosu sau lila. 

Crinul de toamna il intalnim de obicei in parcuri si gradini. Aceasta planta regala prefera solurile argilo-nisipoase, adanci si expuse la soare. Creste destul de bine in toate terenurile la semiumbra sau chiar la umbra. Florile nu au miros si au culori de la alb la violet. Unele soiuri, cu frunze pestrite foarte ornamentale, pot fi intrebuintate ca plante de ghiveci.

Alte specii care pot inveseli atmosfera din gradina ta in lunile de toamna sunt: dalia, gladiola, regina noptii,  ochiul boului sau coreopsis. 
  

Sursa foto: wikipedia.org  

I. C.

Articole asemănătoare

  • Punci fara alcool pentru zilele de toamna

    O bautura cu gust intens de fructe, dulce si incarcata de vitamine, nutrienti si fibre, excelenta in serile de toamna si care va ajuta sistemul imunitar sa fie mai puternic si mai rezistent. Alegeti nectarul de fructe preferat, iar berea de ghimbir cu gustul acidulat si proaspat va transforma totul intr-un deliciu.

  • Salata de fructe cu mere, nuci si struguri

    Usor de pregatit, excelenta pentru desert sau o gustare dulce, este o reteta de salata in care se intalnesc strugurii bine copti, parfumati, merele dulci cu aroma serilor de toamna si nucile crude sau putin prajite, dupa gust. Iar la final miere, scortisoara, nucsoara, putin iaurt cremos.

  • Smoothie cu suc de rodie si sfecla rosie

    Un pahar in care veti gasi suc de rodie, gustul dulceag de sfecla rosie coapta, cel acrisor de grepfrut, totul intr-un smoothie plin de vitamine, perfect pentru a intari imunitatea intregului organism in lunile de toamna si iarna.

  • Salata de toamna cu portocale, morcovi si sfecla rosie

    Un fel consistent, destul de usor de preparat si neasteptat de satioasa, incat o portie ar fi suficienta pentru o masa. Cu arome de toamna si gusturi pline, este o salata de care va puteti bucura in zilele tot mai reci.

  • Sfaturi pentru o gradina de interior

    Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.


Warning: fopen(cache/05cc3bc8295d939a7bf805267c119053) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139