Gradinile de la Villandry, Franta

Gradinile de la Villandry sunt cele mai renumite si spectaculoase dintre toate care se  intalnesc pe valea fluviului Loire. Clima blanda si solurile fertile au permis ca in jurul castelelor renascentiste sa fie amenajate largi spatii verzi de recreere pentru nobilii francezi. De la inceput gradinile vor constitui adevarate opere de arta, imbinand cu rafinament elementele cadrului natural cu cele antropice dupa cerintele esteticii. 

Gradinile de la Villandry au  fost terminate in 1536 de catre Jean le Breton, unul dintre ministrii de finante ai regelui Francois I. Ocupand pentru o vreme in Italia functia de ambasador, acesta va studia gradina traditionala a tarii preluand si aplicand motive in cazul celor de la Villandry. 

In anul 1906, gradinile distruse in secolul al XIX-lea sunt recreate astfel incat sa respecte stilul impozantului monument de arhitectura. Soiurile de plante dominante introduse vor fi cele specifice Renasterii, printre care enumeram varza, rosiile si vinetele.  Impreuna, gradinile totalizeaza 9 hectare si sunt impartite in trei sectoare distincte: Gradina de apa, Gradina plantelor ornamentale si Gradina de legume. 

Farmecul care ivaluie acest colt de rai nu inceteaza niciodata, indiferent de locul pe care l-ai vedea sau de timpul in care vei face acest lucru. Cine doreste se poate relaxa la umbra teilor sau a pergolelor ori poate face o plimbare prin Gradina de apa care cuprinde un iaz amenajat in stil clasic. Pentru copii, totul pare un labirint format din alei si arbusti cu inaltimi variate. 

 In Gradina ornamentala trairile umane sunt exprimate prin forme geometrice si culori iar in cea a plantelor medicinale prin intermediul mirosului parfumat. Gradinile de la Villandry s-au clasat in cadrul competitiei "Top des Parcs" din Franta printre primele in anii 2003 si 2005.  

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Nuferii termali de la Baile 1 Mai

    Rezervatia cu nuferi termali de la Baile 1 Mai reprezinta un caz singular pentru Romania si restul Europei si o raritate la nivel mondial.

  • Gradina Mare de la Palatul Het Loo

    Gradina Mare de la Palatul Het Loo este o gradina construita in stil baroc, cu un decor bogat, realizat de William III de Orange si Mary II Stuart.

  • Ceaiul de la ora cinci

    Moda ceaiului, oricat ar parea de ciudat astazi, a fost lansata in Europa de catre ... francezi. Se stie mai putin ca dupa ce a fost adus in Europa in secolul XVII, ceaiul a devenit neasteptat de popular in Franta. Mai intai la Paris, unde a aparut in 1636 - cu 22 de ani inainte de a fi "lansat" in Anglia.

  • Cernobal - 20 de ani de la tragedia nucleara

    In urma cu 20 de ani, pe data de 26 aprilie 1986 la ora locala 1 si 23 de minute, douã explozii au zguduit reactorul numãrul 4 al centralei nucleare de la Cernobal.

  • Protocolul de la Kyoto

    Protocolul de la Kyoto este un document ratificat in anul 1997 de 162 de tari printre care si Romania, referitor la reducerea emiterilor de gaze poluante in special acelora raspunzatoare de efectul de sera.


Warning: fopen(cache/edd8d53cc1dd1f7a943a187574822433) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139