Gutuia in medicina naturista

Un fruct frumos, cu gust dulce-acrisor, evocand zilele de toamna, gutuia este mai rar consumata ca gustare si mai mult sub forma de peltea, gem sau mancare, oferind organismului vitamina A, C si B, minerale, zaharuri. Dar in medicina naturista gutuile (pulpa fructului, semintele, chiar si frunzele) sunt folosite sub forma de infuzie sau decoct pentru a preveni si a ajuta la tratarea mai multor afectiuni cronice. Daca v-ati plictisit de gustul gutuilor le puteti astfel pregati sub forma de decoct fierband un fruct mare, bine spalat si taiat bucati subtiri intr-un litru de apa pana cand lichidul scade aproape la jumatate. Se strecoara, se indulceste daca este nevoie cu putina miere, si se bea rece. La fel de usor se folosesc si semintele fructului, pregatind o infuzie dintr-o lingurita de seminte la o cana de apa clocotita. Se lasa pentru 10-15 minute, apoi se strecoara si se bea.

Gutuile sub forma de suc, ca gustare sau decoct sunt recomandate ca adjuvant in tratarea deranjamentelor stomacale si a enterocolitelor. Beti doua cani de decoct pe zi, o cana de suc proaspat sau cateva felii de fruct pana la disparitia simptomelor.

Mancate frecvent, gutuile ajuta ficatul sa functioneze mai bine si sa elimine mai usor toxinele, ii mentin sanatatea si in plus ofera corpului un plus de energie.

Cum au vitamina C si multi alti nutrienti gutuile sub forma de suc sau ca gustare (chiar sub forma de gem si peltea pentru cei care nu se tem de kilogramele in plus) intaresc sistemul imunitar, mai ales in perioadele reci.

Infuzia sau decoctul, baute calde (2 cani pe zi) ajuta la calmarea acceselor de tuse, sunt folosite pe langa tratamentul medicamentos in vindecarea bronsitelor si racelilor.

Ceaiul pregatit din frunzele gutuiului este recomandat pentru un somn mai linistit in cazurile de insomnie cronica sau epuizare. Se poate indulci cu putina miere si se bea caldut inainte de culcare (o cana pe zi).

Gutuia are proprietati diuretice, asa ca poate fi mancata de cei care isi doresc sa piarda mai usor cateva kilograme, pentru ca ajuta la eliminarea apei in exces.

Miezul ras de gutuie si mai ales coaja se folosesc pentru prepararea unor masti cosmetice naturiste, recomandate mai ales pentru pielea aspra, imbatranita, lipsita de elasticitate. Se lasa sa actioneze 20 de minute pe tenul bine curatat, apoi se spala cu apa calduta.

Au mult potasiu, asa ca sunt fructe recomandate pentru a preveni afectiunile cardiovasculare si pentru a scadea tensiunea arteriala.

Sucul proaspat de gutui este util pentru a ajuta functionarea pancreasului.

Foto: pikist.com

 

 

 

 

Articole asemănătoare

  • Terapii si retete naturiste cu leustean

    O buna sursa de sodiu si potasiu, leusteanul are si vitamina A sau C, dar si calciu sau magneziu. Este folosit si in medicina naturista pentru a preveni si trata numeroase afectiuni.

  • Chimenul in medicina naturista

    Dincolo de bucatarie chimenul este utilizat in medicina traditionala pentru a preveni si trata mai multe afectiuni, semintele mici, tari si aromate fiind folosite pentru ceaiuri sau preparate sub forma de tincturi. Sunt o buna sursa de fibre, minerale (fier, potasiu, calciu, mangan) si vitamine (A, C, E).

  • Telina in medicina naturista

    Atat radacina cat si frunzele aromate pot fi folosite in diverse retete delicioase, dar telina este des intalnita si in medicina traditionala, pentru a preveni sau a trata naturist o gama larga de afectiuni. Banala telina are surprinzatoare efecte antibiotice si detoxifiante, si indiferent de felul in care o veti adauga dietei va veti putea bucura de beneficii diverse.

  • Ghimbirul in terapiile naturiste

    Ales pentru aroma sa picanta, usor de recunoscut, folosit sub forma de pudra, ras sau taiat in bucatele mai mari sau mai mici, ghimbirul este folosit tot mai des in bucatarie, in retete diverse, insa este de multa vreme o prezenta obisnuita si in medicina naturista.

  • Mararul in medicina naturista

    Folosit in diverse retete culinare pentru aroma sa usor de recunoscut, mararul poate fi intalnit si in medicina naturista unde este utilizat fie proaspat, fie sub forma de suc, tinctura sau seminte (usor de gasit in magazinele naturiste), avand o gama larga de utilizari.


Warning: fopen(cache/cc0f544df3a3927b5e19f58b1d2367a0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139