Hortensia. Floarea care infloreste in culorile preferate


De la inceputul primaverii pana toamna tarziu cand cade prima bruma, hortensia parcurge cea mai favorabila etapa din “viata” sa, ca planta de gradina. Drept dovada, bulgarii de flori sunt mai bogati si frumosi ca oricand in timpul verii.

Numele stiintific, Hydrangea, vine din grecescul “hydros” si face trimitere la faptul ca este o mare admiratoare a apei. Chiar daca iubeste si caldura, hortensia are cea mai mare nevoie de udare corespunzatoare, altfel  frunzele sunt in pericol sa se ofileasca.  Acest arbust  creste cel mai usor in sol bine drenat, cu o multime de materie organica. 

Hortensiile prefera zonele partial umbrite, si nu prospera niciodata in locatiile expuse direct la razele solare. Pentru a nu se deshidrata, puteti alege un loc in care soarele nu este prezent pe toata perioada zilei, cum ar fi langa peretele unei cladiri. In functie de nivelul de precipitatii si de arsita din atmosfera, hortensiile se uda macar o data sau de doua ori pe saptamana. 

Un lucru deosebit de interesant la hortensii este acela ca nuanta florilor nu este determinata doar de specie, ci si de pH-ul solului. Acest lucru inseamna ca, intr-o oarecare masura, avem posibilitatea de a alege culoarea viitoarelor flori! Plantate intr-un sol acid, florile vor avea o nuanta albastruie, in vreme ce plantate intr-un sol alcalin, acestea vor capata nuante de roz sau rosu. Daca nu stii ce sa faci pentru ca florile sa devina roz, ingroapa toamna, odata cu sapatul, o cantitate mica (cateva sute de grame la 3 m patrati) de var in jurul plantei. Pentru flori de culoare albastruie, procedeaza la fel, dar inlocuieste varul cu scoarta de copac, coji de fructe si rumegus.

Cea mai raspandita si incarcata de semnificatii dintre specii este hortensia roz. Un buchetel de hortensii roz oferit unei femei simbolizeaza pasiunea si emotia cu care privesti acea persoana.  Hortensiile se mai daruiesc la orice ocazie speciala, zile de nastere, nunti sau botezuri. 

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.  

Articole asemănătoare

  • Toporasul, floarea Afroditei

    Toporasului i se mai spune si floricica echinoctiului, pentru ca infloreste in timpul echinoctiului de primavara. In Grecia antica, se credea ca toporasul este floarea Afroditei, zeita iubirii.

  • Garoafa, floarea celor nascuti in ianuarie

    Toti cunoastem garoafele pentru ca fiecare am daruit candva un buchet de garoafe, insa putini stim ca ea este prin excelenta floarea persoanelor nascute in luna ianuarie.

  • Cate calorii ai in farfurie?

    Caloria este o unitate de masura pentru energia din alimente. Tinand evidenta caloriilor care ajung in organism si a celor risipite in procesul de ardere, nutritionistii pot schita cu precizie chirurgicala dieta ideala a unei persoane care nu doreste sa se ingrase sau vrea sa slabeasca.

  • Amaryllis, planta care infloreste in culorile Craciunului

    Amaryllis este in multe parti ale lumii o planta asociata sarbatorilor de iarna, fiindca asigura un ambient festiv si infloreste in culorile Craciunului.

  • Furmuseti albastre

    Florile albastre sunt intotdeauna la moda. Exista multe specii fascinante care cresc in ghivece, pe terasa sau balcon, prin urmare merita sa va lasati sedusi de spelndorile azurii.


Warning: fopen(cache/4bb419054e5b630270bb769557e02063) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139