Hoya, floarea de ceara


Hoya este o planta cu tulpini flexibile prevazute cu radacini fixatoare in dreptul nodurilor. Are frunze pozitionate simetric, doua cate doua, deseori suculente sau pergamentoase, ovale sau ascutite. Deosebit de interesante sunt florile albe, facute parca din ceara sau portelan. Ele sunt mici, de forma stelata cu o coroana staminala roz inchis, reunite intr-un buchet rotunjit. Parfumul discret este o alta calitate a florilor.

Planta isi pastreaza bine frunzele si infloreste abundent pe parcursul verii. Unele specii sunt plante cataratoare cu dezvoltare rapida, cu tulpini robuste ce trebuie sprijinite de suporturi. Daca veti actiona tinand cont de cerintele ei, s-ar putea sa o vedeti inflorind. “S-ar putea” pentru ca exista plante (iar Hoya este una dintre ele) carora nu le vii de hac orice ai face. In primul rand, dat fiind ca Hoya este o planta suculenta, trebuie sa retii ca nu are nevoie de prea multa apa. 

Hoya nu suporta o umiditate prea mare la substrat. Umiditatea de care are nevoie e recomandat sa o primeasca, inainte de inflorirea plantei, prin pulverizarea apei pe frunze. Floarea de ceara are nevoie de un ghiveci micut, la prima vedere disproportionat cu talia plantei, pentru ca Hoya prezinta o crestere accelerata. Dintr-un ghiveci prea mare, apa s-ar evapora prea greu, ceea ce ar duce la putrezirea radacinilor. Asa ca mai bine udati planta rar si abundent, lasand pamantul sa se usuce intre udarile succesive. 

Ca sa se dezvolte bine trebuie udata din abundenta de primavara pana toamna, dar iarna mai putin. In privinta caldurii planta nu are cerinte deosebite, necesita caldura moderata (18-20 grade Celsius) si un loc cu multa lumina, dar nu in bataia directa a razelor solare. Iarna planta necesita o tempreatura de 10-13 grade Celsius. 

Daca vrei sa transplantezi hoya sa sti ca e bine sa o faci primavara, substratul pe care trebuie sa il folosesti trebuie sa fie ca un amestec din frunze de pamant, turba si nisip. Sa nu deranjezi planta de cand apar boboci pana se ofilesc florile. Florile moarte nu trebuie niciodata rupte. Planta nu se rasadeste pana nu e absolut necesar.

Aceasta floare se inmulteste prin butasi de tulpina care detin 3-4 noduri, doar primavara, folosind lastari maturi. Se poate si vara prin marcotarea tulpinilor. Fertilizarea nu este indispensabila. Cantitatile de ingrasaminte folosite sa fie moderate, deoarece altfel se intarzie sau compromite inflorirea.

Sursa foto: imagejuicy.com

I. C.

Articole asemănătoare

 • Tratamente naturiste cu sapunarita

  Planta medicinala cu flori mari, de un roz palid spre violet sau chiar in nuante de crem si alb, sapunarita (Saponaria officinalis) mai este cunoscuta in popor si ca floarea calugarului, floarea de sapun, odogaciul sau sapunul popii.

 • Ambrozia – buruiana cea mai alergenica

  Cunoscuta si sub numele de iarba parloagelor sau floarea de pusta, ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) poate sa para la prima vedere doar o alta buruiana, des intalnita mai ales in locurile lasate in paragina, la marginea drumurilor, in culturile agricole

 • Florile de Cyclamen - decoratiuni delicate pentru gradina

  Floarea de Cyclamen este denumita de alte popoare si “Violeta Alpilor” si este una din delicatele flori

 • Produse apicole sanatoase. Fagurii de ceara

  Fagurele de ceara in stup este un produs biologic foarte complex, ale carui celule pot sa fie goale sau pline.

 • La ce foloseste ceara de albine?

  Ceara de albine este o substanta complexa de consistenta lichida produsa de albinele melifere din genul Apis in varsta de 12-18 zile, secretata din glandele cerifere aflate in abdomenul acestora.


Warning: fopen(cache/3e5649f75d79da09b9c2ff39fe742755) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139