Ingredientele bucatariei mediteranene

 

Bucataria mediteraneana are o intindere vasta, ea cuprinzand atat delicatesele si specialitatile din Grecia, Italia si Franta, cat si pe cele din Spania, Portugalia sau Turcia. Preparatele din aceste tari sunt diferite si se deosebesc unul de celalat, fiecare avand caracteristicile lui, insa detin si multe elemente care creeaza conexiuni intre ele.

Uleiul de masline, usturoiul, legumele proaspete, condimente aromate, pestele si fructele de mare reprezinta ingredientele de baza ale bucatariei mediteranene. Aceasta este atat de sanatoasa incat, folosind caracteristicile ei nutritionistii au realizat multe diete eficiente.

Ingredientele bucatariei de la malul Mediteranei

O zicala din lumea araba spune ca bucataria mediteraneana va exista atata timp cat vor fi prospere plantatiile de maslini. Maslinele si uleiul care se extrage din acestea reprezinta ingredientele de baza ale preparatelor meditarenene. Acestea nu au voie sa lipseasca din nicio bucatarie cu acest specific. Maslinele crude si necondimentate au un gust amar, insa odata ce sunt tinute in sare devin delicioase. Maslinele verzi sunt cele care se culeg inainte de a fi coapte, cele negre sau maro – violet fiind cele care au stat mai mult la soare. 

Fara uleiul de masline nu se prepara absolut nimic in bucataria mediteraneana. Pentru salate este recomandat un ulei usor si fin, in schimb pentru aperitive cel mai puternic aromat. Uleiul de masline poate fi folosit oricum si pentru orice fel de mancare, insa in cazul dulciurilor nu este indicat.

Pe langa mirodeniile proaspete precum cimbrul, busuiocul sau menta, bucataria mediteraneana se bazeaza foarte mult pe usturoi. Acesta se potriveste aproape orucarui fel de mancare: paine, paste, carne tocata, peste, etc. Pe langa faptul ca usturoiul da un gust excelent mancarurilor, acesta este si un “medicament” natural cu influenta pozitiva asupra tensiunii arteriale, a poftei de mancare si asupra sistemului imunitar.

Sursa foto

A.V.

 

Articole asemănătoare

  • Sos de portocala cu ghimbir, otet si zahar

    Il intalnim cel mai adesea in retetele de inspiratie asiatica, un sos dens, cremos, cu note picante si dulcegi, aromat si acoperind legumele sau carnea si oferindu-le un gust puternic si seducator. Usor de facut si acasa, pastrand pe cat posibil reteta generala si inovand dupa gust si ingredientele disponibile. La final trebuie sa fie in acelasi timp dulce si acrisor, putin iute si folosit cald, chiar fierbinte.

  • Sos usor picant in stil oriental

    Sos de soia, ulei de susan si otet de orez, ingredientele de baza pentru un sos excelent pentru pui, peste, orez, legume, versatil si aromat.

  • Chec cu anason

    Daca nu ati incercat pana acum checul cu anason, va propunem sa preparati aceasta reteta. Condiment specific bucatariei egiptene, indiene ori indoneziene, anasonul este un condiment intrebuintat in Europa in compozitia preparatelor dulci.

  • Legumele proaspete – baza bucatariei meditaranene

    Legumele proaspete reprezinta baza atunci cand pregatim preparate mediteranene. Vinetele, rosiile, dovleceii

  • Paste la cuptor, cu branza de soia

    Branza de soia sau tofu este o specialitate a bucatariei orientale, inclusa si in dieta vegetarienilor datorita bogatiei de proteine pe care o contine. Aceasta, in combinatie cu pastele, ne ofera un gust deosebit.


Warning: fopen(cache/8924328b9cc364227db5daa8df106c74) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139