Ingrijirea corespunzatoare a gradinii

 Varul si dolomita sunt folosite deseori in gradina. Cei din industria producatoare au lucrat foarte mult la campanii de marketing ce promoveaza utilitatea varului si dolomitei in gradina, in asa fel incat cu totii suntem convinsi ca an de an trebuie sa le imprastiem in gradina si in fata casei, pentru flori, respectiv un gazon de invidiat.

Daca studiati indeaproape paginile web si cartile de specialitate veti observa ca multi gradinari transmit mai departe fericiti informatia conform careia gradina va fi mai sanatoasa cu ajutorul compusilor mentionati.

Folosind ocazional var sau dolomita se justifica insa deseori, din cauza lor situatia devine problematica. Uneori mai putin, alteori mai mult.

Dolomitul este o roca minerala cu un aspect chiar frumos, deseori colorata alb sau cenusiu. Contine carbonat de calciu in proportie de 50%, carbonat de magneziu 40%, calciu si magneziu 22%, respectiv 11%.

Atunci cand cumparati un amestec de dolomit si var pentru gradina acesta este macinat in granule. Deseori acesta este un tratament acceptat si folosit si in gradinaritul organic.

Utilitatea lui principala este de a stabiliza ph-ul solului care pierde din minerale din cauza ploilor, devenind treptat mult mai acid. Am putea spune ca "indulceste" solul, insa acest lucru nu este mereu unul tocmai bun.

Scurgerea mineralelor din compozitia solului este cauzata in principal de ploi insa exista si alte cauze.

Daca pamantul are o compozitie scazuta de materie organica, cauza principala in multe cazuri, acest lucru se datoreaza continutului bogat de nisip si scazut de argila.

Chiar daca mineralele nu sunt constante in compozitia solului din gradina dumneavoastra, nu ar prea avea sens sa adaugati imediat var sau dolomita deoarece acestea contin in principal calciu si magneziu. Aceste doua substante ar putea fi deja prezente, in cantitati normale sau prea mari. Cand vine vorba de gradinaritul organic trebuie sa va ganditi la mult mai multe aspecte inainte de a lua decizia corecta.

solul nisipos are nevoie de calciu si magneziu ceva mai putin, in timp ce solul argilos are nevoie de putin mai mult din ambii compusi. Daca depasiti limita normala, plantele vor avea probleme si nu se vor dezvolta corespunzator.

Aveti totusi nevoie de var si dolomita atunci cand testele arata o deficienta foarte mare de magneziu in compozitia solului.

Foto: 1

Articole asemănătoare

  • Magnoliile Honey Tulip

    Soi mai rar intalnit de magnolie originar din Noua Zeelanda, cu flori mari in forma de cupa si un colorit interesant, un alb crem spre galben palid, Honey Tulip poate fi acel arbust ornamental ce devine repede piesa de rezistenta a gradinii sau o necesara completare pentru un spatiu verde unde se simte nevoia unui plus de eleganta si cromatica.

  • Sfaturi pentru ingrijirea corespunzatoare a caprifoiului

    Cunoscut mai cu seama sub denumirea “mana Maicii Domnului”, caprifoiul este negresit una dintre cele mai populare plante cataratoare intalnite pe teritoriul tarii noastre. Fiind nepretentios si foarte rezistent la frig, acesta decoreaza cu brio gradinile si exteriorul caselor.

  • Toamna. Cateva lucrari de sezon in gradina

    Cand toti se pregatesc sa adune recoltele - daca nu au facut-o deja-, cand natura isi face socotelile pentru a intra in hibernare, mai sunt si unele exceptii de la regula. Lucrarile care incep in acest sezon au legatura in special cu activitatea de intretinere a gradinii si nu sunt mai putin importante daca dorim sa atingem cele mai bune rezultate.

  • Cyclamen - sfaturi elementare pentru ingrijirea plantei

    Genul Cyclamen cuprinde aproximativ 20 de specii de plante. Dintre acestea, in partile noastre intalnim mai cu seama Cyclamen europaeum L., in calitate de planta ornamentala.

  • Ingrijirea corespunzatoare a cactusilor

    Cactusii iubesc lumina, iubesc razele soarelui si caldura. Pentru a ne bucura de frumusetea acestora trebuie sa stim


Warning: fopen(cache/95af674f722e4a1430891e4b5ee2d3c9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139