Istoria supei – un preparat cultural absolut necesar

Supele sunt gustari delicioase care ne potolesc numaidecat foamea, preparate care pot fi servite chiar si intre mese. Indiferent unde ne aflam, o supa buna face minuni!

Odata cu “descoperirea” supei, omul a inceput sa capete si sa-si desavarseasca si celalate experiente culinare. Acest preparat l-a hranit si l-a salvat pe om de cele mai crunte perioade de foamete, pe timp de razboi sau calamitati naturale. Toate popoarele detin in cultura lor culinara traditionalele supe.

Supa – baza unui start sanatos in cotidian

Oamenii au descoperit focul in timpul epocii de piatra, astfel incat au invatat sa-si prepare hrana pentru traiul zilnic. Peste pietrele incinse, acestia asezau recipiente mari din metal, faurite de ei, pe care le umpleau cu apa, apoi  adaugau plante si mirodenii binecunoscute de ei, radacini si diverse leacuri comestibile.

Cu timpul, cerealele precum graul, ovazul sau meiul au castiga in notorietate si importanta, devenind astfel parte satioasa din mesele importante ale zilei. Mult timp, supele din cereale au reprezentat un mic dejun tipic pentru orice patura sociala.

Traditia se pastreaza…

In trecut, in bucatariile manastirilor, a caselor de copii sau in familiile numeroase si sarace, fierbea mereu pe focul cu lemne o oala mare cu o zeama care era "lungita" de fiecare data cand ajungea la jumatate. Din aceasta se hraneau gurile numeroase de oameni nevoiasi.

In timp, aceasta zeama a inceput sa devina din ce in ce mai bogata in verdeturi, legume si condimente de tot felul. Foarte rar se intampla sa se adauge carne. Daca o perioada, oamenii moderni au renuntat la acest preparat in detrimentul altor mancaruri mai mult sau mai putin sanatoase, supa incepe sa revina incet incet in “trend” si sa se regaseasca pe meniurile celor mai fine restaurante si localuri.

Sursa foto

A.V.

 

Articole asemănătoare

  • Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina

    Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.

  • Coriandrul in tratamentele naturiste

    Un condiment folosit din antichitate si care era nu doar foarte apreciat pentru aroma sa si felul in care schimba radical un preparat, dar si pentru felul in care facea dintr-un vin de rand o bautura mai tare, cu note dulci, coriandrul poate fi utilizat si in medicina traditionala sub forma de infuzie sau sirop

  • Retete de paste delicioase. Tortellini cu sos de ardei capia

    Un preparat gustos si cald pe care il puteti pregati pentru o zi friguroasa este reteta de tortellini cu sos de ardei capia.

  • Retete simple si gustoase. Lipii de casa cu iaurt

    Pentru a va aminti de perioada copilariei, va propunem sa pregatiti un preparat simplu si gustos totodata: lipii de casa cu iaurt.

  • Piftie din carne de curcan

    Piftia este un preparat delicios care nu trebuie sa lipseasca de la masa de sarbatori. De aceea va propunem sa incercati reteta de piftie din carne de curcan.


Warning: fopen(cache/4145a81b703ea3f95d9f71fdf8e42f86) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139