Lasa natura sa-ti calauzeasca viata

lasa natura sa-ti calauzeasca viataA lasa natura sa ne calauzeasca viata constituie cea mai sanatoasa optiune dintre cele care ne-au fost oferite. Desi industrializarea a creat dezechilibre mari in natura si produsele toxice con­tinua inca sa distruga mediul inconjurator, oamenii au inceput sa fie constienti de greselile lor si in­cearca, in mod activ, sa indrepte aceste erori. In orice caz, daca noi suntem constienti si activi la nivelul nostru (aderand la programul de reciclare, reali­zandu-ne propriul nostru compost etc.), lucrul cel mai bun pe care il putem face este sa ne ferim de atacurile to­xice. Cu cat mai mult vom face acest lucru, cu atat vom avea mai multe sanse de a ra­mane sanatosi.

 

Produse certificate drept ''biologice''

Una dintre modalitatile de limitare a atacurilor toxice este aceea de a acorda un loc privilegiat, in ceea ce priveste alimentatia, produselor certificate drept ''biologice''. Acestea sunt lipsite de orice urma de pesticide, de insecticide si de alte substante dauna­toare. Este vorba de o alegere prin excelenta sa­na­toasa. Un studiu recent a relevat faptul ca produsele nebiologice, folosite la cultivarea fructelor si legumelor, pot fi extrem de periculoase, in special pentru sana­tatea copiilor. De aceea, se re­comanda spalarea cu grija a acestor produse cu apa cu sapun, timp de cateva minute, inainte de a le  manca. Dar, cum sa nu credem, in fata unui astfel de avertisment, ca resturile acestor pro­duse periculoase nu vor pa­trunde, totusi, in fructele si legumele pe care la urma le mancam?

 

Nu suntem oare obligati sa ne punem serioase intrebari in legatura cu alegerile noastre?

 

Bineinteles, cei care au sansa de a poseda o bu­catica de pamant au avantajul de a-si cultiva pro­priile fructe si legume; nu exista un mijloc mai bun de a sti cu adevarat ce consumi! Anumite munici­palitati ofera cetatenilor lor spatii comunitare pentru a le permite sa se dedice acestei activitati sanatoase prin excelenta. A-ti cultiva propria gra­dina de legume iti permite sa iti faci re­zerve si pentru iarna, dandu-ti astfel posibilitatea sa continui sa mananci sanatos si ''biologic'' pe toata durata anului, si aceasta cu cheltuieli mult mai reduse. In plus, intretinerea propriei gradini iti permite sa pro­fiti de aerul curat facand si exercitii fizice. Pe scurt, toate aceste motive sunt bune pentru a incepe o astfel de activitate!

 

Distractii in mijlocul naturii

De ce sa te inchizi intr-un local fara suflet pentru a te preface ca vaslesti sau urci pe munte, cand poti sa le faci in natura intr-un mod mult mai placut?

 

O data cu aparitia scolilor de sport, multe per­soane fac aceasta alegere, pri­vandu-se nu numai de placerile oferite de natura, ci si de influenta ei binefacatoare asupra sanatatii.

 

In plus, ne putem bucura de spectacolul na­turii fara oprire, pe langa faptul ca profitam pe ­pla­nul sanatatii mentale. O plimbare in padure iti ­permite sa iti regasesti radacinile profunde, iar urcatul pe munte iti da un sentiment de satisfactie pe care nici o masina nu ti-l va oferi vreodata. Motivele sunt, deci, numeroase pentru a alege natura ca loc al distractiilor noastre din timpul liber.

 

Deseori, chiar orasele si gradul lor inalt de po­luare sunt cele care ne irita, la propriu si la figurat, si care ne determina sa evitam sa iesim din casa. Gest motivat! Cand vad oameni care isi croiesc drum printre masini pentru a face jogging, ma intreb daca, pana la urma, au de pierdut sau au de castigat de pe urma cursei lor! Din fericire, exista intotdeauna, chiar si in cele mai mari orase, parcuri pline de co­paci si, implicit, de oxigen; aceste oaze de liniste si de aer curat ar trebui sa le frecventam in mod obis­nuit pentru a ne linisti dupa o zi obositoare de munca, sau pentru a lua masa la pranz, sau doar pentru a ne bucura din plin de frumusetea si pros­petimea naturii.

Totul redevine brusc senin cand intra in contact cu natura.

 

Nu departe de orase ne asteapta lacuri, poduri, munti; kilometri de poteci, unde pasari, animale, flori si ciupercute ne fac sa traim momente extra­ordinare pentru sanatatea noastra. Sa iesim, asadar, din oras si sa mergem sa ne regasim radacinile pro­funde la tara!

 

Soarele, dusmanul pielii

Desi este ceva natural, soarele a devenit, mai ales de cativa ani, un inamic important al sanatatii. Mai exact este vorba de stratul de ozon care ne apara si care a fost pur si simplu gaurit de po­luare. In pre­zent, expunerea la soare, chiar de scurta durata, poate produce insolatii care sunt cap­cane ale can­cerului. Bineinteles, asta nu inseamna ca nu trebuie sa mai profitam de mediul exterior, ci doar sa ne protejam in mod corespunzator. Sfatul este valabil atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Dermatologii si oncologii repeta neincetat, an dupa an, acelasi mesaj, dar o buna parte a popu­latiei continua sa-si astupe urechile. Conse­cinta: numarul cazurilor de cancer de piele continua sa creasca.

 

Daca va intereseaza sanatatea dumneavoastra si cea a apropiatilor dumneavoastra, luati-va urma­toarele masuri de protectie: purtati o palarie, pro­fitati cat de mult posibil de umbra, evitati expunerea prelungita la soare, mai ales intre orele 11 si 15 si, dincolo de toate, ''cremuiti-va''! Se recomanda cre­mele cu factor de protectie de minim 15; in plus, pentru a pro­fita din plin de protectia pe care acestea o ofera, este de preferat sa le aplicati cu cel putin o jumatate de ora inainte de expunerea la soare.

Articole asemănătoare

  • Cu ce sa ne “pacalim” foamea intre mese?

    Se spune ca atunci cand simti nevoia de a manca intre mesele principale ale zilei trebuie sa-ti “pacalesti” foamea cu ceva. Numai ca acest lucru poate fi periculos pentru cei care se tem la gandul kilogramelor in plus.

  • Vitamina D. Ce afectiuni te ajuta vitamina soarelui sa eviti?

    Sa consideram ca esti una dintre persoanele care se straduiesc sa duca o viata sanatoasa respectand mesele, consumand 2 litri de apa pe zi, si care apeleaza la suplimente alimentare.

  • Gradinaritul in Luna lui Florar

    Mai sau Luna lui Florar, cum este cunoscuta in calendarul popular, este o luna fantastica pentru gradinile din emisfera nordica a planetei. Temperaturile blande, ploile si cantitatea crescanda de lumina fac ca intreaga natura sa revina la viata.

  • Cum sa ducem o viata sanatoasa?

    Un vechi si intelept proverb in limba latina suna astfel: "Mens sana in corpore sano". Fiecare om tinde sa duca o viata buna

  • Preveniti ingrasarea din cauza stresului

    Nu trebuie sa permiteti stresului sa va guverneze viata. Traiti intr-un ritm alert si de cele mai multe ori nu va dati seama ca expunerea la un stres prelungit poate avea drept consecinta o multime de boli.


Warning: fopen(cache/78c06089cfa9f457a8c6fd55667fb22d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139