Lavo, lavare, lavanda

Folosita inca din Antichitate, cand au fost remarcate intaia oara proprietatile sale surprinzatoare, lavanda ramane si astazi una dintre cele mai populare plante, folosita ca atare sau sub forma de ulei esential in aromaterapie, medicina alternativa sau pur si simplu pentru mirosul deosebit de placut. Nici numele plantei nu este intamplator,  in italiana insemna spalare, spalat si deriva de la verbul latin lavo, lavare.

 

Daca astazi preferam sa adaugam un pic de lavanda in apa de baie sau alegem sapunuri sau geluri de dus cu aceasta mireasma nu este surprinzator ca aceasta practica este veche de mii de ani. Romanii o foloseau atat cand faceau baie, cat si pentru spalarea rufelor, si nu doar pentru parfum, ci pentru ca deja cunosteau principalele efecte – relaxarea intregului organismul, calmarea unor dureri musculare usoare, refacerea sistemului imunitar, cresterea nivelului de calm. Era in acele vremuri asociata atat zeitei Venus, asadar o planta a iubirii care ocrotea sotii si prin extensie locuinta, dar si mai putin cunoscutei Vesta, o alta protectoare a familiei si caminului.

Traditia avea sa se pastreze de-a lungul secolelor, si inca din perioada Evului Mediu lavanda sau levantica era folosita in tratamente pentru numeroase boli. Sub forma de ceai sau aspirand vaporii de lavanda, in tot soiul de leacuri, uscata sau adaugata unor uleiuri si unsori, parea sa fie un panaceu universal. De aici pana la includerea ei in procedee si metode contemporane de vindecare si relaxare evolutia avea asadar sa fie fireasca. Lavanda ramane si astazi deosebit de populara.

Retete cu ulei esential de lavanda

Unul dintre cele mai cunoscute si utilizate uleiuri esentiale, cel de lavanda este folosit in aromaterapie pentru calitatile sale antimicrobiene, antiseptice, antibacteriene. Este un bun anti-inflamator, este util in tratarea depresiilor, are un usor efect analgezic si sedativ, iar in timp si-a dovedit eficienta atat pentru cei cu hipotensiune, cat si pentru linistirea spasmelor musculare. Este utilizat si pentru a imbunatati digestia, circulatia si da mai multa rezistenta si stralucire parului.

In timp ce florile sunt utilizate adesea pentru decoratiuni, potpourri-uri pe care le scot in evidenta prin parfumul usor de recunoscut, uleiurile esentiale de lavanda pot fi adaugate in sapunuri organice, in apa de baie, in uleiurile de masaj sau chiar in detergenti. Numarul retetelor cu ulei esential de lavanda este impresionant si dincolo de aroma placuta eficienta a fost dovedita in timp.

Aveti nevoie de un moment de relaxare? Nimic mai simplu. Adaugati ulei esential de lavanda in cada de baie, in uleiul de masaj sau doar cateva picaturi intr-un vas cu apa fierbinte, inhaland vaporii.

Uleiul esential de lavanda, adaugat intr-un ulei de masaj, s-a dovedit eficient in tratarea unor iritatii si rani usoare. In cazul spasmelor musculare sau entorselor puteti picura ulei esential de lavanda pe o compresa calda.

Daca aveti nevoie de o solutie de curatat naturala, fara chimicale, combinati 15-20 de picaturi de ulei esential de lavanda cu o cantitate egala de zeama de lamaie, apoi puneti totul intr-o cantitate nu foarte mare de apa.

Cum puteti prepara uleiul esential de lavanda

Cei care ar prefera mai curand sa isi produca singur acest ulei esential atat de util trebuie sa stie ca au nevoie de o cantitate destul de mari de flori de levantica (unele retete recomanda insa folosirea intregii plante) insa rezultatul va fi o placuta surpriza.

Ingrediente necesare:

- flori uscate de levantica

- ulei mineral cat mai pur sau ulei de masline de calitate

- un vas

- tifon

- o sticla sau alt recipient steril

Umpleti vasul cu suficiente flori de lavanda pana cand este plin, apoi turnati incet uleiul la temperatura camerei. Inchideti bine si asezati recipientul pentru trei pana la sase saptamani intr-un loc aflat in bataia soarelui, cat mai cald – un pervaz, de exemplu – si la sfarsitul acestei perioade strecurati prin tifon dublu si pastrati intr-o sticla. Puneti 10 – 15 picaturi de ulei esential de levantica atunci cand aveti nevoie.

Dincolo de folosirea ca adjuvant in tratarea unor afectiuni, folosirea lavandei aduce beneficii imediate mai ales pentru cei stresati sau obositi. Anxietatea, stresul, presiunea psihica dispar (sau macar se reduc) printr-o metoda simpla – in fiecare seara, inainte de culcare, masati-va usor pieptul cu doar cateva picaturi de ulei esential de lavanda puse intr-o lingurita de ulei de migdale sau alt ulei parfumat.

 

 

Articole asemănătoare

  • Sase bauturi pentru un somn linistit si odihnitor

    Laptele cald, cu sau fara miere, cu putina cacao (dar nu prea multa) este unul dintre remediile clasice pentru a avea o noapte linistita. Satura, potoleste pofta de a rontai o gustare plina de calorii, relaxeaza intregul corp, si putem alege la fel de bine laptele vegetal din soia sau migdale. Si in plus este o buna sursa de proteine si nutrienti.

  • Cocktail cu gin si ceai negru

    Alegeti ceaiul negru preferat, intens si aromat, si infuzati-l dupa gust. Il lasati sa se raceasca si apoi il puteti folosi ca baza pentru un cocktail racoritor, aromat si excelent pentru o petrecere.

  • Bautura calda cu musetel si lavanda pentru un somn odihnitor

    Musetelul este un remediu clasic pentru o gama larga de afectiuni, fiind recomandat si pentru a trata insomnia si a asigura un somn mai linistit. Alaturi de lavanda (buna pentru a limita efectele stresului cotidian), putina miere si un lapte vegetal de calitate este o reteta cu gust placut, aromat, dulceag. Se bea o cana inainte de culcare.

  • Un plus de mov pentru gradina - lavanda Victory

    Soi hibrid, rezisstent, usor de cultivat, cu parfum dulce si placut.

  • Hibiscus syriacus Ardens

    Arbust foarte decorativ si destul de usor de ingrijit, aceasta varietate de hibiscus are flori mari, duble, de un mov deschis spre lavanda (veti gasi si inflorescente care bat spre roz) si poate sa devina centrul de atractie pentru orice gradina.


Warning: fopen(cache/bc4bb4ead353bcee067546c2a80b273d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139