Luna aprilie in gradina noastra de apartament

plante terasa

 

Cu toate mofturile iernii, care nu mai voia sa plece si cu toata nehotararea primaverii, iata ca cea de-a doua a iesit, in sfarsit, biruitoare. La intalnirea cu prietenul soare, s-au grabit sa soseasca, imediat dupa eternele vestitoare ale primaverii, toporasii si forsythia, pomii fructiferi mai harnici imbracand si ei haine albe parfumate.

 

 

 

Cu ochii pe geam la soarele si vremea buna de afara, plantele de apartament s-au desteptat din moleseala iernii si au pornit la intrecere cu suratele lor din gradini si parcuri. Aprilie e deja aici. E luna in care majoritatea plantelor au pornit deja in vegetatie, iar cele un pic mai lenese se grabesc sa recupereze vremea pierduta.

 

 

 

Daca nu ati inceput deja sa va reamenajati balcoanele si terasele, trebuie sa stiti ca e timpul sa o faceti. Florariile de pretutindeni si raioanele cu specific de gradina din marile marketuri ofera acum o gama variata de plante cu flori. Alegeti cu grija exemplarele tinere, sanatoase si cu multi boboci pentru a va bucura de ele din plin. Odata aduse in locuinta, alegeti-le locatiile potrivite, in functie de necesarul de lumina, caldura si umiditate.

 

 

 

Plantele care necesita spatii aerisite si care au reintrat in vegetatie, pot fi scoase pe balcon sau terasa, cu conditia ca noaptea, temperatura sa nu scada drastic. E momentul pentru curatarea si toaletarea plantelor si arbustilor care au iernat la rece. Tundeti ramurile batrane, uscate sau care au fost afectate de frig. Verificati stadiul si sanatatea radacinilor si schimbati pamantul si ghivecele la cele ce necesita acest lucru. Unde e cazul, puteti tunde aglomerarea de radacini, mai ales daca acestea sunt incalcite si ingreuneaza absortia normala de apa din sol. Folositi substraturi usoare, de calitate, cu drenaj ridicat, tinand cont de necesitatile individuale ale speciilor.

 

 

 

Stergeti frunzele plantelor mari (Philodendron, Monstera deliciosa, Dieffenbachia, Schefflera, Hibiscus) folosind un burete curat, bine umezit. Plantele cu frunzis marunt sau subtire, lanceolat, pot fi curatate de praf cu ajutorul unui dus cu apa calduta. Aveti grija sa lasati surplusul de apa sa se scurga din ghiveci si goliti farfuria, dupa ce planta a absorbit cantitatea necesara.

 

 

 

Palisati plantele cataratoare, fixati araci, tutori sau alti suporti pentru cele cu port de liana, sau tulpini firave si sensibile. Reorganizati dispunerea ghivecelor, in functie de necesarul de lumina. Indepartati de la ferestre plantele care nu tolereaza lumina puternica si readuceti-le aproape pe cele care au iernat la intuneric si care si-au reinceput cresterea partii aeriene: Achimenes, Kohleria, Zantedeschia, Gloxinia si celelalte plante cu radacini sub forma de tuberculi, bulbi sau rizomi.

 

 

Pentru cele care au inceput sa formeze frunze, si ridica pretentii in privinta fertilizari, puteti relua aplicarea lor, cu respectarea intervalului specific fiecarei specii.

 

 

 

Daca plantele semanate in februarie si/sau martie au crescut suficient de mult si au format cel putin 2 perechi de frunze, e timpul sa le repicati in ghivece de mici dimensiuni.

 

 

 

Tot acum, spre sfarsitul lunii, puteti proceda la inmultirea prin butasire a plantelor. Alegeti lastari tineri, sanatosi cu 2-3 perechi de frunze sau care sa aiba minim 10 cm. Ii puteti pune la inradacinat in pahare cu apa sau ii puteti planta in suport de turba sau pamant de flori amestecat cu nisip si perlit. In ambele variante, pozitionati recipientele in usoara semiumbra, pentru a nu deshidrata mladitele.

 

 

 

Ciupiti varfurile plantelor ierboase, cu port drept, pentru a stimula ramificarea si a ajuta la formarea unor tufe bogate si incepeti pulverizarea celor sensibile, cu cerinte mari in privinta umiditatii atmosferice.

 

 

Odata rezolvate toate aceste activitati, puteti spune ca ati pornit cu dreptul in ce priveste ingrijirea micii dumneavoastra gradini de apartamen si cu siguranta va veti bucura de flori frumoase si sanatoase.

 

 

GradinaMea.ro

Aprilie 2008

V.S.

 

Articole asemănătoare

  • Prunele President

    Varietate de prun cu productie foarte buna si fructe mari, cu gust dulce, pulpa zemoasa si moale, arome intensa, President ramane unul dintre cele mai populare si mai apreciate soiuri, relativ usor de ingrijit si intretinut pentru o cultura de pomi fructiferi, fie ca este vorba de cateva exemplare in gradina, fie de o livada de mai mari dimensiuni.

  • Despre iarna, plante de apartament si boli

    In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face

  • Gradina mea la inceput de Brumar

    Noiembrie nu presupune activitati diferite in gradina fata de luna precedenta. Exceptie fac poate doar cateva detalii tehnice pe care le vom sublinia la momentul oportun.

  • Supa crema de rosii cu oregano si smantana

    Ravnite in plin sezon estival, rosiile sunt legumele nelipsite de la o masa, alaturi de alte alimente. Rosiile sunt benefice in alimentatia noastra de zi cu zi deoarece contin o sursa importanta de vitamina A, complexul B, vitaminele C, E si K.

  • Ghiveci gustos de vinete

    Bogate in vitamine si minerale, vinetele sunt o hrana excelenta ce trebuie inclusa in alimentatia noastra de zi cu zi. Asadar, preparatele pe baza de vinete au o aroma aparte si sunt eficiente pentru reducerea colesterolului.


Warning: fopen(cache/0ccaa64f3b85c30f36d6768f6ad2903d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139