Macesele, un izvor de vitamine

Macesele se pot culege pana tarziu in octombrieMacesul (Rosa canina) este o specie din genul Rosa, inrudit cu trandafirul. Creste sub forma unei tufe de mari dimensiuni in poienile padurilor de la campie si dealuri, la liziera acestora sau pe campuri si pasuni, in apropierea palcurilor de copaci. Are nevoie de mult soare pentru a creste si a inflori, de aceea nu il vom intalni in spatiile umbrite.

 

Tufa are o inaltime de pana la 3 m, cu mai multe tulpini lungi acoperite cu spini puternici. Tulpina poate fi usor ghidata pe orizontala, de aceea este folosit pentru realizarea unor perdele de sarma ghimpata vie, pentru delimitarea proprietatilor.

 

Planta infloreste in lunile de vara, iunie-iulie. Florile sunt mari, albe, de culoare alb-roz, care cresc grupate sau solitare. Toamna pana in octombrie se pot culege fructele din care se prepara un ceai fortifiant.

 

Macesele nu sunt de fapt fructele plantei ci doar receptaculul florilor, numit enduvie. El are o forma alungita si o culoare caracteristica, cu nuante de la portocaliu la rosu inchis.

 

Dupa recoltare macesele se usuca in incaperi bine aerisite, pana ce acestea capata un aspect stafidit si se pot rupe in degete. Ele contin foarte multe vitamine, in special vitamina C, dar si vitaminele B1 si B2, K si PP. Ceaiul de macese stimuleaza pofta de mancare, intareste imunitatea organismului si este vasodilatator.

 

Un alt preparat obtinut din macese este siropul. Se pot folosi atat macesele proaspete cat si cele uscate, la o cana de macese adaugam o jumatate de kilogram de zahar si un litru de apa. Se fierbe jumatate de ora la foc mic si se filtreaza, apoi se lasa sa se raceasca. Se pastreaza la rece.

 

Macesul de munte (Rosa pendulina) este mult mai bogat in principii active decat cel de la campie, in special in ceea ce priveste continutul de vitamina C.

Dragos Serban
24.10.2006

 

 

Fotol Dragos Serban

Macesul creste la liziera padurilor, in locuri insorite

Macesul creste la liziera padurilor, in locuri insorite

 

Macesele se recolteaza usor, avand grija sa ocolim spinii ascutiti

Crengi cu macese

 

Se pot recolta pana la sfarsitul lunii octombrie, inceputul lui noiembrie

Se pot recolta pana la sfarsitul lunii octombrie

 

Articole asemănătoare

  • Sapte surse naturale pentru un plus de energie

    Sunt momente cand avem nevoie de mai multa energie pentru a suporta programul cotidian, adesea mult prea stresant si obositor. Dar in locul unui suc plin de zahar, produselor de patiserie gustoase, dar nu prea sanatoase (in plus cu multe calorii) si dulciurilor din comert putem alege fructe sau legume proaspete, sub forma de gustare delicioasa. Iar in timp intregul organism va profita de aceste surse de vitamine si nutrienti.

  • Suc de rosii, telina si lamaie

    Un suc plin de vitamine, natural si usor de pregatit, cu putine calorii, care ofera organismului suprasolicitat un plus atat de necesar.

  • Alimente care va pot ajuta sa renuntati la fumat

    Introducand mierea in regimul zilnic (sau crescand cantitatea) vom putea sa toleram mai usor primele zile de cand am luat decizia de a abandona tigarile, organismul primind un plus de vitamine si energie atat de necesare.

  • Vitamine de toamna: C, A, E si B6

    Necesarul zilnic de vitamine nu variaza doar in functie de varsta, de mediul in care traim si de munca noastra, in aceeasi masura este influentat de anotimpul pe care il parcurgem.

  • Salata de tofu si conopida cu sos de arahide

    Pentru iubitorii de salate bogate in ingrediente nutritive, avem o reteta speciala si apetisanta: salata de tofu si conopida cu sos de arahide. Tofu de soia este un aliment cu un continut mare de proteine, iar conopida ofera un aport de vitamine si minerale organismului nostru.


Warning: fopen(cache/c468bf7248559715b542d80c160f401c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139