Magia florilor de Lisianthus

Florile de Lisianthus au un aspect care inspira feminitate, sunt genul de plante admirate de oricine dar pe care foarte putini oameni stiu sa le numeasca corect. Numele provenit din latina inseamna floare amara, si face trimitere la perioada in care erau intrebuintate in remediile populare.  

Din punct de vedere botanic  fac parte din familia Gentianaceae. Sunt cunoscute pentru diversitatea cromatica sub care vin, si mai cu seama pentru tonurile albastre de culoare. Frunzele de 5-8 cm lungime, sunt eliptice usor ascutite si suculente, au aspect mat si culoare verde-albastruie, cu 3-5 nervuri foarte vizibile. Floarea in sine este alcatuita din patru petale dantelate, ce pot fi de o singura culoare sau in combinatie de doua, una din ele fiind de obicei albul.

In ciuda numarului redus de soiuri naturale, prin intermediul mijloacelor moderne s-au putut obtine forme si culori dintre cele mai variate. De pilda, soiul cu doua randuri de petale seamana foarte mult cu trandafirul, de unde confuzia frecventa cu aceasta planta – iar cel cu un singur rand de petale cu laleaua.  Totusi, Lisianthus nu este nici una nici alta si are propriile secrete de impartasit. 

Aceste flori au o incarcatura simbolica aparte, pot fi oferite in semn de multumire sau ca dovada a respectului pentru cineva.  Pot insoti de asemenea darurile indragostitilor, situatie in care simbolizeaza atasamentul sufletesc fata de persoana iubita. Toate, insa, pe lume se spune ca au un pret iar in cazul florilor de Lisianthus acesta consta in dificultatea cu care se cresc.

Nu ne place s-o spunem dar Lisianthus este o planta foarte pretentioasa, care are nevoie pe langa altele de multa lumina si umezeala. De asemenea, solul nu trebuie sa fie prea acid pentru ca radacina plantei se va deteriora. Prefera locurile cu lumina directa de la soare si totodata ferite de vant. Perioada de inflorire este cuprinsa in mod normal intre inceputul lui iulie si sfarsitulul lunii octombrie, iar pentru plantele de interior aceasta poate fi decalata, in functie de momentul semanarii si conditiile de ingrijire oferite.

Lisianthus se recolteaza cel mai bine dimineata, inainte ca temperaturile sa fie prea ridicate. In acest timp, concentratia de zahar din planta atinge nivelul maxim, lucru care asigura o durata optima de viata in vas. Indata dupa recoltare, tulpinile se aseaza pentru cel putin 2 ore in apa curata cu adaos de conservanti.  Daca tijele sunt prea scurte in momentul cand apare prima floare, acesta floare poate fi indepartata, iar tulpina va continua sa creasca pana la aparitia urmatoarelor doua generatii de flori.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Tratamente naturiste cu rascoage

    Planta medicinala cunoscuta in popor si ca pufulita, rachitica, sburatoare de padure, biscau sau iarba Sfantului Ioan, este relativ usor recunoscut datorita florilor de culoare mov deschis.

  • Muscari azureum - o pata de culoare pentru gradina

    Usor de recunoscut datorita formei aparte a florilor de forma unor clopotei, de un albastru palid deosebit, este o varietate perfecta pentru gradina sau ghivece, efectul decorativ fiind cu totul iesit din comun mai ales alaturi de alte flori in culori complementare.

  • Aranjamente florale de toamna

    Aranjamentele florale de toamna constau in alaturarea florilor de sezon cu alte elemente din natura, cum sunt legumele, frunzele, ghindele, nucile, ierburile uscate si chiar crengutele, in scopul de a obtine nuante calde si cuceritoare.

  • Gradinile au farmec si toamna

    Cand se vorbeste despre gradina si despre activitatile conexe cei mai multi dintre noi se gandesc la balsamul si candoarea florilor de primavara.

  • Valorificarea florilor de soc

    Socul este un arbust de talie mijlocie ce creste in mod natural sub forma de tufa, cunoscut de catre pomicultorii amatori mai ales pentru florile sale din care se obtin sucuri, vinuri sau siropuri.


Warning: fopen(cache/b2c9cf96beba2ea7599138b17811ce35) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139