Magia plantelor natural pictate toamna, in orice gradina

 Culoarea ruginie a frunzelor, specifica anotimpului tomnatic, este determinata de conditiile de mediu si predispozitie genetica. Punand problema altfel, daca spre exemplu arborele sau arbustul din gradina dumneavoastra nu detine chimia de baza pentru a produce frunze placut colorate la sosirea toamnei, nu puteti interveni cu nimic pentru a schimba acest lucru.

Horticultorii petrec destul de mult timp acordand o atentie sporita reproducerii si selectarii varietatilor de plante care toamna coloreaza placut gradinile. Chiar si asa, pana si cea mai frumos colorata clona nu va reusi sa ajunga la standardele dorite atunci cand conditiile de mediu nu sunt cele potrivite.

Schimbarile pe care le putem observa toamna la plantele ce ne inconjoara sunt declansate de zilele care devin tot mai scurte si temperaturile reci care anunta ca iarna se apropie.

Ziua mai scurta este cu siguranta un factor cunoscut, insa putini stiu ca venirea mai devreme a frigului inseamna si un sezon "colorat" mai repede. Aceste schimbari de lumina si temperatura am putea spune ca blocheaza interfata dintre frunze si restul plantei.

Pigmentul verde, clorofila, ingredientul principal datorita caruia o planta este capabila sa transforme razele soarelui in energie stocata, incepe sa se descompuna. Astfel apar in peisaj noi pigmenti care mereu au facut parte din compozitia plantei. Dintre acestia putem enumera pigmentii carotenoizi, aceiasi care dau morcovilor culoarea portocalie si pigmentii xantofili care inseamna pur si simplu "frunze galbene".

Antocianina este produsa de copaci si arbusti care produc o mare cantitate de zahar. Artarul este un exemplu foarte bun, frunzele sale devenind uimitor de frumos colorate in rosu si portocaliu, toamna.

Cum si antocianina se descompune la randul ei, frunzele vor capata si mai multa culoare spre sfarsitul anotimpului. In plus, daca este o toamna saraca in ploi, cantitatea de zahar produsa de plante este mult diminuata si la fel ca in celelalte cazuri, frunzele capata o culoare rosiatica. In aceste conditii este greu de presupus cat de "colorata" va fi toamna.

In functie de dimensiunea si tipul peisajului oferit de gradina dumneavoastraputeti totusi sa stabiliti care este cea mai buna alegere pentru a avea un anotimp tomnatic placut din punctul de vedere al designului general.

Sursa foto: 1

Articole asemănătoare

  • Trandafirul Yellow Meilove, mai mult galben solar in orice gradina

    Soi de origine franceza de trandafir floribunda, Yellow Meilove atrage atentia prin coloritul bobocilor sai mari, un galben solar, deschis, intens, care va lumina si infrumuseta orice gradina sau parc.

  • Kronenbourg, trandafirul de un rosu delicat pentru toate gradinile

    Varietate de trandafir teahibrid cu boboci mari, cu petale catifelate de un rosu palid, elegant, delicat, ce poate sa bata spre roz intens, alaturi de pete de un alb galbui, Kronenbourg poate fi plantat in orice gradina sau spatiu verde, fiind excelent si pentru parcuri, fie in palcuri mici, fie conturand borduri de culoare si prospetime.

  • Magnolia Heaven Scent, o alegere inspirata pentru orice gradina

    Cu florile sale mari, numeroase, de un roz pur spre violet deschis, palid, cu tuse albe, aceasta varietate de magnolie este potrivita pentru orice gradina sau spatiu verde, dar devine centrul de atractie si interes mai ales intr-un spatiu relativ restrans.

  • Laleaua Double Polar

    Soi cu aspect decorativ deosebit, ce devine imediat centrul de atentie in orice gradina, aceasta varietate de lalea dubla hibrida are flori de mari dimensiuni, cu o forma speciala

  • Prunele Bluefree

    Soi de prun cu productie buna si fructe relativ mari, dulci, cu o aroma puternica si un colorit placut, un violet inchis cu note indigo, Bluefree poate fi plantat practic in orice gradina, adaptandu-se usor solului si conditiilor climatice din tara noastra.


Warning: fopen(cache/3917075cda0b173603fe7b47d0d88eb8) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139