Malnutritia si subnutritia

 Malnutritia este caracterizata ca o neconcordanta intre cantitatea consumata de alimente si alte elemente nutritive necesare organismului.

Malnutritia este un dezechilibru asociat frecvent cu subnutritia.

Subnutritia este caracterizata de lipsa unor substante nutritive vitale de care are nevoie organismul pentru a se dezvolta si pentru a functiona intr-un mod normal.

Aceste dereglari se pot datora aportului insuficient de nutrienti absorbiti din alimente.

In perioada copilariei, adolescentei si sarcinii, sprijinul nutritional adecvat este un element esential pentru cresterea si dezvoltarea normala a unui organism.

O alimentatie precara provoaca adesea copiilor o afectiune numita marasmus. Aceasta se caracterizeaza printr-un organism ce nu se dezvolta adecvat.

In cazul in care aportul de calorii este suficient, chiar daca mancarea este lipsita de proteine, un copil se poate imbolnavi de kwashiorkor, o afectiune a ficatului caracterizata prin edem, apatie si dezvoltare intarziata.

Insuficienta vitaminelor in organism impiedica totodata formarea normala a tesutului osos.

Malnutritia generala se dezvolta de multe ori lent, in luni sau ani. In ceea ce priveste nutrientii din organism - atunci cand sunt consumati - incep sa apara schimbari la nivel celular care afecteaza procesele biochimice si scad capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor.

In timp, malnutritia dezvolta urmatoarele simptome:

- anemie;

- pierdere in greutate, scaderea masei musculare, senzatie de slabiciune;

- piele uscata solzoasa;

- edem (este o umflatura nedureroasa, care este rezultata din acumularea de lichid seros in tesuturi);

- pierderea pigmentului parului;

- unghii friabile si malformate;

- deranjamente stomacale cronice;

- vindecarea lenta a ranilor;

- dureri osoase si articulare;

- intarzierea cresterii (la copii);

- dezechilibre mentale precum confuzia si iritabilitatea;

- gusa;

Severitatea acestor simptome depinde de intensitatea si de durata deficientei nutritive. Unele modificari, cum sunt cele la nivel nervos si osos, pot fi ireversibile.

Bolile cronice pot fi asociate cu pierderea de nutrienti, cresterea cererii de nutrienti si/sau sindromul de malabsorbtie.

In tratamentele subnutritiei se incearca restaurarea substantelor nutritive care lipsesc dintr-un organism.

O persoana care sufera de malnutritie din cauza unei boli cronice trebuie monitorizata regulat.

Articole asemănătoare

  • Sos de busuioc, lamaie si usturoi

    O alternativa aromata si simpla pentru clasicul pesto, cu gust intens de busuioc verde, proaspat, parfumat, ulei de masline, putin usturoi si putina lamaie.

  • Sos de ceapa cu boia si zahar

    O reteta clasica, usor de pregatit acasa si potrivita pentru o gama larga de preparate, de la carnea de pui sau porc la legume coapte sau prajite. Notele dulci ale zaharului si cele usor acide oferite de otet fac gustul pregnant si complex.

  • Smoothie energizant cu banana si cafea

    O bautura care va incarca de energie, buna la micul dejun sau atunci cand aveti nevoie de un plus intr-o zi obositoare. Alegeti cafeaua preferata, banane coapte si putina vanilie parfumata.

  • Smoothie cu prune si cirese pentru un somn odihnitor

    Bogate in vitamine si minerale, gustoase si racoritoare, ciresele sunt excelente in timpul verii, proaspete si dulci, dar puteti folosi si cirese congelate pentru un smoothie care va ajuta sa dormiti mai bine. Adaugati prune coapte, putin lapte de migdale, scortisoara si ghimbir.

  • Sos cu miere si lamaie

    O combinatie dulce-acrisoara pentru peste, pui sau o salata de inspiratie mediteraneana, pentru care veti avea nevoie de lamai bine coapte, zemoase, si miere naturala. Se foloseste cald si cat mai proaspat.


Warning: fopen(cache/18085d2c1a907b30d743f751ff73cbb1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139