Maracuia sau fructul pasiunii


Maracuia (Passiflora edulis) sau fructul pasiunii este un fruct din America de Sud integrat relativ de curand in comertul sud-est european. Primii oameni de pe batranul continent care au luat la cunostinta de existenta sa si i-au dat nume -asociindu-l cu o floare cunoscuta de ei, floarea pasiunii - au fost misionarii spanioli.  In prezent se cunosc peste 200 de specii ale acestei plante in lume. Maracuia are dimensiunea unei lamai, de culoare violet iar cand se coace complet are aspect sbarcit. Partea comestibila, interiorul, are consistenta gelatinoasa, gust aromat dulce-acrisor si cateva seminte mari comestibile.

Se poate consuma ca atare cu lingurita, dupa ce fructul a fost taiat in doua, dar si ca dressing in salate. In curele de slabire este recomandat alaturi de capsuni, kiwi si ananas. Cea mai grozava calitate a maracuiei nu este totusi gustul ci faptul ca influenteaza pozitiv starea de sanatate. In primul rand, reprezinta o sursa veritabila de fibre dietetice, mai precis intr-o suta de grame de pulpa se gasesc 10,4 g sau 27% fibre. Aceasta componenta reduce nivelul de colesterol rau din sange si protejeaza colonul. La nivelul tubului digestiv maracuia aduce beneficii insemnate, prevenind gastrita si ulcerul.

Fructul pasiunii mai contine antioxidanti, in special vitamina C, aproximativ 30 mg la 100 g.  Dupa cum se stie, consumul fructelor bogate in vitamina C ajuta organismul sa dezvolte rezistenta la virusuri si la diferite tipuri de boli. In cosmetica, efectele sunt de asemenea cunoscute si mult apreciate, fructul incetinind procesul de imbatranire prin aportul mare de antioxidanti.  Extractele din fructul pasiunii se regasesc in multe produse dedicate ingrijirii tenului, buzelor, parului si in cremele de corp.  Extern, se poate folosi pentru a vindeca arsuri si iritatii ale pielii.

Mai putin inteles este modul cum influenteaza sistemul respirator. Studii recente au scos la iveala ca poate ameliora simptomele astmului prin continutul de flvonoizi. O alta proprietate cunoscuta a fructului pasiunii este calitatea de calmant si relaxant natural. Daca vrei un somn linistit ca al unui prunc nu trebuie decat sa iei o mica gustare de maracuia inainte de culcare, iar efectul sau antispasmodic isi va spune cuvantul. Fructul pasiunii este o bucurie de care putem beneficia mai ales in timpul sezonului rece. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Punci Hawaiian

    O reteta clasica pentru una dintre cele mai bune bauturi cu gusturi si arome tropicale, din tinuturi indepartate, plina de savoare si parfumuri intense. Si in plus este o bautura fara alcool asa ca poate fi savurata la orice varsta. Alegeti fructe cat mai coapte si nectar de fructe bio pentru un gust intens.

  • Cocktail cu whisky si nectar de fructul pasiunii

    O bautura cu arome tropicale, exotice, dulci.

  • Cinci fructe neobisnuite

    Fructul stea, mangustanul, fructul dragonului, rambutan, salak

  • Fuctele de padure, printre principalele super alimente

    Fructele de padure au capatat recunoastere internationala in special datorita anumitor marci de sucuri. Cu toate acestea, trebuie sa recunoastem ca nu exista modalitate mai simpla si sanatoasa de a profita de beneficiile lor decat consumandu-le ca atare.

  • Fructele cu continut bogat de vitamina C previn racelile

    Consumul de fructe este recomandat si in sezonul rece, deoarece fructele pe care le avem la indemana iarna au un continut bogat de vitamina C si pot preveni racelile.


Warning: fopen(cache/881f28efe768d81e6011a0be65621db1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139