Molia strugurilor

Eudemisul (Lobesia botrana) este un fluture mic, de culoare cenusie, cu aripile dinainte pestrite. Are 3 generatii pe an. Primavara, in luna mai, apar fluturii care se imperecheaza si depun ouale pe bobocii florali, circei si chiar frunze. Omizile aparute se hranesc cu bobocii florali pe care ii infasoara cu o tesatura fina, matasoasa. Omizile din generatia a II-a (de vara) si a IlI-a (de toamna) ataca boabele, pagubele putind fi foarte mari. Pe timp secetos boabele atacate se usuca, se zbircesc ca o punga, iar pe timp ploios, pe ranile provocate de larve se instaleaza diverse mucegaiuri, care conduc la putrezirea in masa a strugurilor.

Combatere. in cazul plantatiilor puternic infestate se aplica doua tratamente (la generatia de primavara si vara). De obicei, la generatia de toamna nu se aplica tratamente, pentru a evita intoxicatiile. Se recomanda stropiri cu unul din insecticidele: Decis 2,5 EC, Carbetox (0,3%), Parathion (0,06%), Wofatox-50 (0,1%) s.a., cu respectarea stricta a timpului de pauza, de la stropit pina la recoltat.

Articole asemănătoare

 • Cocktail cu amaretto, suc de struguri si bere de ghimbir

  O reteta de inspiratie italiana, cu gust complex dominat de dulceata strugurilor si aroma picanta a ghimbirului.

 • Smoothie cu rodie, struguri si suc proaspat de portocale

  Gustul intens de rodie se intalneste cu cel revigorant de portocala si cu notele dulcege ale strugurilor pentru o bautura o combinatie gata imediat si perfecta pentru vara.

 • Ce substante nutritive iti ofera strugurii?

  Chiar daca ne vine sau nu a crede, proprietatile benefice ale strugurilor nu sunt o descoperire a zilelor noastre. Grecii, arabii si romanii cunosteau foarte bine efectele curative ale acestor fruncte si practicau cura pe baza doar de struguri timp de cateva zile.

 • Beneficii uimitoare ale mustului

  Din noianul de beneficii ale strugurilor care s-au copt indelung la soare, nimic nu se compara probabil cu dulceata rezultata din prepararea mustului. Urmele arheologice demonstreaza ca prepararea bauturilor non-alcoolice sau alcoolice, pe baza de strugure, nu le era straina inaintasilor nostri.

 • Lucrarile viticole si vinicole ale lunii ianuarie

  Pentru a se bucura la timpul cuvenit de roadele vitei de vie si de produsele derivate ale strugurilor, viticultorul trebuie sa respecte riguros pe intreg parcursul anului unele cerinte de ingrijire.


Warning: fopen(cache/be080643be54be887dc9f6d5e986d39f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139